* numarul ajutoarelor sociale a fost redus de la 54 la 9 * se introduce „formularul unic” (va exista o singura cerere pentru fiecare tip de beneficiar social) * fondurile pentru asistenta sociala vor fi acordate de consiliile judetene si locale * se infiinteaza  sistemul unic national de evidenta a ajutoarelor sociale * se infiinteaza Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare, care va evalua persoanele care prezinta afectiuni generatoare de dizabilitati sau de invaliditate * beneficiile de asistenta sociala finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale se vor acorda sub rezerva achitarii de catre beneficiar a obligatiilor de plata catre bugetul local * plata beneficiilor sociale se poate efectua in functie de optiunile beneficiarului si in tichete sociale, nu numai prin mandat postal sau cont bancar * modalitatea de acordare prin tichetele sociale se va stabili prin legi speciale * serviciile sociale pot functiona numai daca sunt acreditate * autoritatile administratiei publice vor asigura informarea beneficiarilor cu privire la serviciile oferite de furnizorii privati de servicii sociale * beneficiarul are dreptul sa aleaga liber dintre furnizorii de servicii acreditati *

Legea Asistentei sociale a fost trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare, dupa ce a fost adoptata de parlament. Conducerea Ministerului Muncii sustine ca, prin aceasta lege, urmareste reducerea dependentei oamenilor de ajutorul statului, responsabilitatea privind dezvoltarea capacitatii de integrare sociala si solutionarea situatiilor de dificultate revenind de acum inainte fiecarei persoane, precum si familiei acesteia.

Noul act normativ are in vedere instituirea a patru mari categorii de beneficii de asistenta sociala, respectiv pentru:  prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala, sustinerea copilului si familiei,  sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale si pentru situatii deosebite.

Aceste patru categorii de beneficii, in functie de scopul lor, sunt acordate in bani sau in natura si cuprind: noua tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitati, printre care venitul minim de insertie, alocatia de stat pentru copii, alocatia de plasament, indemnizatii, stimulente si ajutoare pentru cresterea copilului, indemnizatii pentru persoanele cu nevoi speciale, indemnizatia lunara de hrana si HIV/SIDA, ajutor pentru pesoanele refugiate, ajutor de urgenta si alte facilitati (respectiv contributiile de asigurari de sanatate, transportul persoanelor cu dizabilitati, subventionarea dobanzilor la credite pentru persoanele cu dizabilitati., plata unor contributii de asigurari sociale si/sau asimilarea unor perioade de contributie; acces la mediul fizic, informational si comunicational; facilitati fiscale, acordate in conditiile legii).


Beneficiile de asistenta sociala in natura pot fi ajutoare materiale constand in bunuri de folosinta personala sau indelungata si alimentare, acordate individual ori in cadrul unor programe destinate facilitarii accesului la educatie, sanatate si ocupare.

Conform noii legi, persoanele asistate social care refuza un loc de munca sau participarea la cursuri de recalificare pot pierde o parte sau intreg cuantumul beneficiilor sociale pe care le primesc.


Ajutoarele sociale vor fi acordate pe baza anchetelor sociale. Acestea vor lua in calcul venitul pe cap de familie, dar si veniturile din activitati agricole. Anchetele sociale vor face si o evaluare a veniturilor potentiale obtinute prin vanzarea unor bunuri.

Sumele alocate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finantarea serviciilor sociale se realizeaza in urmatoarea ordine: serviciile sociale ale copilului separat de parinti care necesita protectie speciala, serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilitati, in functie de tipul serviciilor, serviciile adresate copilului si familiei, precum si pentru persoanele varsnice, serviciile adresate persoanelor fara adapost si persoanelor cu risc de excluziune sociala, in functie de tipul serviciilor.

Oficialii Ministerului Muncii sustin ca era necesara o clarificare a domeniului asistentei sociale si pentru a fi reduse fraudele. Conform ministrului Sulfina Barbu, exista localitati in care numarul persoanelor carora statul le asigura venitul minim garantat s-a injumatatit dupa ce verificarea dosarelor a fost trecuta de la primarii la Ministerul Muncii.

Numarul asa-ziselor prestatii si beneficii sociale acordate in Romania este de aproximativ 8 milioane. Exista multe cazuri in care diverse persoane primesc mai multe tipuri de ajutoare. Ajutoarele sociale au fost reglementate pana acum de nenumarate legi, iar autoritatile au urmarit simplificarea domeniului asistentei sociale. O buna parte a programelor sociale sunt puse in aplicare de institutii ale autoritatilor locale. Noua lege vizeaza de fapt cadrul asistentei sociale, fara a face referiri precise legate de finantarea prestatiilor si a beneficiilor, care vor fi finantate, limitat, de bugetul de stat, si vor trebui completate, in functie de natura lor, de la bugetele administratiilor locale si chiar din sponsorizari.

Autoritatile estimeaza ca aplicarea noilor reglementari va aduce economii al buget de 950 de milioane de euro, pana in 2013.

Documentul trebuia adoptat inca din septembrie, pentru ca reprezinta o conditie in acordul cu FMI. Dupa mai multe saptamani de amanare a dezbaterilor, proiectul a fost adoptat tacit in Senat, iar saptamana trecuta a primit votul si in Camera Deputatilor si a plecat spre promulgare la presedinte.

Reprezentantii puterii spun ca noul act normativ va moderniza si eficientiza sistemul de acordare a ajutoarelor sociale si va incuraja oamenii sa fie mai activi in societate, in timp ce opozitia sustine ca legea este doar un pretext pentru diminuarea cheltuielilor cu asistenta sociala.