Mii de persoane, printre care si romani, s-au trezit cu economiile blocate la bancile din Spania dupa ce au fost „convinse” sa-si depuna banii sub forma de actiuni preferentiale, „participaciones preferentes„, un produs mixt intre depozit si actiuni, lipsit de garantii.

Bancile le-au spus clientilor ca banii vor fi garantati la fel ca la un depozit la termen si ca vor avea un profit garantat. Dupa o vreme, insa, toate aceste actiuni preferentiale sau participatii preferentiale au pierdut din valoare din cauza crizei si a faptului ca nu exista o mare cerere pentru ele.

Organizatiile de consumatori din Spania au declansat o campanie de denuntare a situatiei pentru ca majoritatea clientilor au crezut ca banii lor vor fi in siguranta, ca vor primi o dobanda din partea bancii si ca vor putea sa-i retraga oricand. Acum insa toate economiile lor sunt blocate si pot fi vandute dar cu pierderi mari.

Daniela M., o romanca din Tarragona, ne-a contactat ca sa ne semnaleze o astfel de situatie. „Am depus 40 de mii de euro la banca anul trecut si cand am fost in februarie ca sa-i scot, pentru ca am ramas in somaj si vreau sa fac niste lucrari la casa din Romania, mi s-a spus ca mai am 33 de mii. Am inteles apoi ca banii mei fusesera transformati in actiuni si ca le-a scazut valoarea. Dar eu nu vroiam sa cumpar actiuni, ci doar sa tin banii in banca intr-un depozit cu dobanda„, ne-a precizat Daniela, care depusese banii sub forma de „participaciones preferentes” la o sucursala a bancii La Caixa.

Dupa 12 ani de munca in Spania, timp in care a strans banii depusi la banca, Daniela a fost nevoita sa accepte o schimbare a pachetului de „prestaciones preferentes” in datorie subordonata „deuda subordinada„. „Am primit un carnet cu operatiunile contului si acum vad ca am zero euro. Am facut plangere la CNMV si am contractat un avocat ca sa-mi recuperez banii„, ne-a mai spus Daniela.

Cazul romancei este similar cu cel al multor clienti care au fost inselati de bancile si casele de economii din Spania. Organizatia FACUA Consumatorii in Actiune a denuntat 52 de institutii bancare pentru astfel de practici. Reprezentantul FACUA la Madrid, Carlos Puente ne-a precizat ca, potrivit legii, acest produs bancar nu poate fi vandut decat unor persoane care cunosc complexitatea lui.

Este vorba de o macro-frauda a actiunilor preferentiale. Este un produs foarte complicat si de mare risc asa cum il defineste chiar Comisia Nationala de Valori. Se pare ca a fost oferit ca un depozit de economii obisnuit si nu este acelasi lucru. Legislatia cere sa se realizeze un test de cunostinte pentru a vedea daca clientul este pregatit pentru un astfel de produs. Legea actuala implica faptul ca bancile trebuie sa ofere informatia necesara completa si reala, lucru pe care nu l-au facut si din aceasta cauza multe persoane care credeau ca vor contracta un depozit cu dobanza fixa s-au trezit intr-un produs perpetuu, in care banii sunt blocati. Economiile clientilor sunt blocate pentru ca nu exista o piata agila. Se pot vinde desigur. Exista o piata secundara pentru acest tip de produse, dar este o piata foarte limitata pentru ca in primul rand, acum, nu mai este asigurat profitul„, ne-a declarat Carlos Puente de la FACUA Madrid.

Sfatul FACUA este ca toate persoanele afectate sa depuna plangeri in cazul in care au fost inselati prin astfel de metode de banci si primul pas este sa ceara explicatii bancii, care le poate oferi preschimbarea pachetului in alte produse, mai mult sau mai putin avantajoase.

Este un produs complex, o imbinare intre depozit cu dobanda fixa si actiuni. Asa ca este un mare risc pentru clienti pentru ca au banii blocati si singura solutie este sa vanda aceste ‘prestaciones preferentes’. Si le pot vinde cu mari pierderi, dar unele banci ofera posibilitatea de a le schimba fie in actiuni, fie in altfel de titluri„, mai precizeaza Carlos Puente.

Si guvernul spaniol a fost alertat de situatia acestor actiuni iar Comisia Nationala a Pietei de Valori (CNMV) din Spania a precizat ca doar 70% dintre aceste produse au fost plasate in perfecta legalitate. Referitor la restul de 30 la suta, CNMV spune ca au fost „probleme punctuale” privind informarea clientilor si ca vor fi initiate 6 dosare de sanctionare.

Organizatiile de protectie ale consumatorilor vorbesc insa despre o frauda la scara nationala si cer solutii urgente pentru miile de clienti afectati.

Nu se stie cu precizie cate persoane au fost afectate de aceasta practica a bancilor, dar se vorbeste de aproximativ 5 miliarde de euro care ar fi inca blocate in aceste „participaciones preferentes„.