Institutul Hispano Rumano (Casa de Rumania) din Castellón a organizat la 26 noiembrie 2016 un colocviu-expozitie cu ocazia Zilei Internationale a eliminarii violentei impotriva femeilor.

In cadrul evenimentului s-au remarcat expoziția fotografului roman Alex C. Mihai si picturile in acuarela ale artistului Tibi Mateescu.

Experți in psihologie sociala si criminologie au susținut o dezbatere deschisa la Centrul Cultural La Bohemia din Castellón,. Cu titlul “No eres mi AMO (R)” (Nu esti dragostea/stăpânul meu)

Peste 50 de persoane au participat la dezbaterea deschisa despre violenta împotriva femeilor la evenimentul organizat de Institutul Hispano Rumano din Castellón, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internationale a eliminării violentei împotriva femeilor, care a avut loc sâmbăta 26 noiembrie la centrul cultural “La Bohemia”.

La acest colocviu au participat consulii României la Castellón, dna. Angelica Marcu si d-nii Robert Hellvig si Gheorghe Florea, care au vorbit despre importanta unor astfel de initiative pentru a sensibiliza societatea civila asupra unei probleme existente in timpurile noastre.

Dezbaterea a fost moderata de catre vicepreședintele Institutului, Edgar Breso, profesor-doctor de psihologie in cadrul Universității Jaime I din Castellón (UJI), care a fost însoțit de doua experte in materie, Mihaela Zlota, criminolog si Mădălina Petcu, psiholog. S-a creat, așadar, o dezbatere activa între invitați, cu obiectivul de a conștientiza si sensibiliza audienta asupra importantei respectării drepturilor femeilor in toate sferele societății.

Au fost subliniate aspecte deosebit de importante legate de sferele in care poate aparea si lua amploare, totodată, violenta împotriva femeilor, începând cu mediul familial, pe scara restrânsă si continuând cu cel social, in general, unde se poate manifesta sub diverse forme: de la violenta fizica, verbala, psihologica, sexuala etc. si pana la cea economica.

De asemenea, Institutul Hispano Rumano a avut parte de colaborarea Casei de moda “Ellegance Tendencias” si a fotografului Alex C. Mihai, precum si cea a pictorului roman Tibi Mateescu, care au prezentat câteva opere de fotografie si pictura care au dorit sa arate cum violenta împotriva femeilor poate fi exprimata si prin intermediul artei, pentru a sensibiliza societatea civila in privința problemei reale pe care o reprezinta violenta fizica si verbala. Si chiar daca noi consideram ca anumite campanii educative sunt efective, rolul instituțiilor este foarte important pentru a informa cat mai mult societatea asupra acestei probleme si pentru a reduce numărul victimelor acestui tip de violenta.

Tânărul artist roman a cautat sa sublinieze importanta tragerii unui semnal de alarma asupra formelor mai putin vizibile ale violentei împotriva femeilor: “Deși este vorba de un paradox, intenția mea a fost de a surprinde efectele mai putin vizibile pe care le îmbracă violenta împotriva femeilor si care lasa urme cu mult mai adânci in sufletul lor, precum tăcerea, închiderea in sine, teama permanenta, stima de sine scăzută etc.” a declarat pictorul Tibi Mateescu.

Seara s-a încheiat cu interpretarea vocala, însoțită de acompaniament la pian, a elevei romance Carla Todoruț, cu piesa “Mulțumesc, iubita mamă”, după cum au anunțat organizatorii.

“Suntem foarte mulțumiți de reacția pozitiva a societății civile fata de evenimentul organizat de Institutul Hispano Rumano privind aceasta problema care afectează femeile din toată lumea; de asemenea expoziția artiștilor romani a avut un succes neașteptat. Pregătim deja pentru începutul anului 2017 o expoziție a tânărului pictor roman, Tibi Mateescu si speram ca vom putea continua seria de evenimente si expoziții care au ca obiectiv final promovarea valorilor si a artiștilor romani din provincia Castellón” a declarat Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Rumano (Casa de Rumania), si consilier în cadrul Primăriei din Castellon.