Politia spaniola a destructurat recent o retea de trafic de persoane care se ocupa cu racolarea de muncitori in Romania, carora li se promitea accesul la un loc de munca in agricultura si care ajungeau sa fie exploatati si cazati in situatii mizerabile.

Investigatiile Politiei si cele ale Inspectiei Muncii din Ciudad Real au descoperit ca 30 de muncitori locuiau in conditii insalubre intr-o hala dintr-o localitate din regiunea Castilla La Mancha, dupa ce vecinii au denuntat situatia. Potrivit autoritatilor, romanii fusesera adusi din Romania prin intermediul unei firme de ocupare a fortei de munca care ii predase ulterior unei firme din Valencia si alteia din Valdepenas.

Autoritatile au retinut trei persoane de nationalitate romana, reprezentanti ai unei firme de ocupare a fortei de munca din Romania, pentru incalcarea drepturilor muncitorilor.

Cei trei retinuti aveau 30 de persoane cazate intr-un depozit si le puneau sa lucreze pe plantatii din apropierea localitatilor Cinco Casas si Villarta de San Juan, din provincia Ciudad Real.

Potrivit autoritatilor, cei trei retinuti sunt o pereche, reprezentanti in Spania ai unei firme romanesti si soferul unei furgonete cu care erau transportati muncitorii.

Subprefectul regiunii Ciudad Real, Maximo  Diaz-Cano, remarca faptul ca in dube erau bagate si 19 persoane in acelasi timp.

Alte patru persoane care lucrau pe plantatii au fost arestate pentru ca aveau reclamatii judiciare pe numele lor.