Comisia Electorală dintr-un sat din regiunea spaniolă Rioja a depus o plângere în justiție și denunță nereguli la alegerile din 24 mai în legătură cu voturile românilor.

Reclamația a fost făcută de socialiști care semnalează posibile nereguli în desfășurarea scrutinului din 24 mai, când au avut loc alegeri locale și regionale în aproape toată Spania.
Denunțul se referă, potrivit publicației LaRioja.com, la evenimente petrecute în zilele dinaintea alegerilor din Ausejo, un sat cu 900 de locuitori din regiunea La Rioja, din care aproape 200 sunt rezidenți români.
Potrivit reclamației, unul dintre candidații la primărie a cerut 58 de formulare de vot pentru un grup de români, dar fără ca aceștia să fie prezenți.
Pe deasupra, socialiștii din localitate spun că, în ziua votului, candidatul cu pricina a stat în fața secției și le înmâna plicul cu votul alegătorilor români, după care îi însoțea până la urnă, când aceștia introduceau plicul.
Pe lângă asta, denunțul se referă și la posibile nereguli legate de votul prin poștă pentru că au fost primite 25 de voturi de la cetățeni români, dar formularele sunt completate cu același scris.
În consecință, PSOE cere anularea alegerilor din Ausejo și organizarea unui nou scrutin la care să fie interzis accesul persoanelor care au comis nereguli.
Până în 13 iunie, toate primăriile din Spania vor funcționa în baza rezultatelor alegerilor din 24 mai, însă voturile din Ausejo au fost contestate și drept urmare trebuie să fie emisă o decizie din partea judecătorului.