Romanii din localitatea spaniola Belorado (Burgos) sunt nelinistiti de situatia creata in regiune dupa ce un tanar spaniol a fost omorat dintr-un pumn, de un compatriot.

Totul s-a produs sambata dimineata la intrarea intr-o discoteca din Belorado, unde un grup de romani a intrat in conflict cu alte persoane, iar una dintre acestea, un tanar de 32 de ani a primit un pumn in fata. Barbatul a ajuns in coma la spital si la o zi dupa internare a decedat.

Garda Civila l-a arestat pe presupusul autor al agresiunii, un cetatean roman de 20 de ani, stabilit in Palencia.

Primarul localitatii Belorado, Luis Jorge del Barco a anuntat trei zile de doliu in localitate si a condamnat violenta in urma careia s-a produs tragedia. In acelasi timp, subprefectul regiunii, Jose Maria Arribas, a cerut Garzii Civile sa patruleze mai mult prin zona pentru a evita posibile acte de violenta rasista.

Presedinta Asociatiei Tricolor din Burgos, Rodica Iozan, a condamnat violenta si a transmis presei spaniole din regiune ca in ultimele patru zile, de cand s-a produs agresiunea, a auzit multe comentarii critice la adresa romanilor. A incercat sa sublinieze ca majoritatea comunitatii romanesti este bine integrata si unii sunt ca si ea de 10 ani in Spania si nu considera ca trebuie pedepsite comunitati intregi pentru faptele unora.