Juriul a subliniat că cariera sa „este esențială pentru a lega istoria critică a artei spaniole încă din până în prezent”.

În plus, juriul a evidențiat că „opera sa decurge dintr-un angajament față de timpul istoric și față de teritoriul în care a trăit, transformările și continuitățile societății spaniole de la începutul secolului, violența și dislocările pe care le presupune globalizarea. În același timp, el este interesat de invocarea amintirilor tăcute ale trecutului și de modul în care tăcerile impuse ordonează spațiul real și simbolic din prezent”.

Biografie
Rogelio López Cuenca (Nerja, ), cu o diplomă în Filosofie și Litere de la Universitatea din Malaga și un doctorat în Arte Plastice de la Universitatea din Castilla-La Mancha, a lucrat de la începutul său cariera, în anii optzeci, la răscruce a poeziei cu artele vizuale și mass-media. Lucrările sale se mișcă în tradiția criticii instituționale și a derive a pop-ului, prin medii multiple precum pictura, instalația, intervenția urbană și montajul.

La începuturile sale, investighează muzica și munca în colaborare și abordează probleme precum spațiul orașului, limbajul popular și limbajul avangardei.

Începând cu

, anul Expo de la Sevilla și Jocurile Olimpice de la Barcelona, ​​există un punct de inflexiune în munca sa și începe să facă intervenții critice cu sistemul, cu subiecte precum politicile migratorii, memoria istorică sau speculația urbană.

De-a lungul carierei sale, a primit diverse burse precum cea a Academia Spaniolă de Arte Frumoase din Roma și munca sa a fost recunoscută prin diverse premii, cum ar fi El Ojo Critico de la RNE sau Premiul Francisco de Goya de la Consiliul Municipal din Madrid.

Lucrarea dvs. a fost colectată sau pentru numeroase publicații și expoziții individuale și de grup, inclusiv retrospectiva organizată de Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia (Madrid), „Going Reading, Giving Place” în 2019; „A quel Paese” la Academia de España din Roma sau „Las Islas” la Es Baluard” (Palma de Mallorca).

Lucrarea sa face parte din diferite colecții de instituții atât naționale, cât și internaționale, precum Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia (Madrid); Biblioteca Naţională (Madrid); Artium (Vitoria); MUSAC (Leon); Centrul Andaluz de Artă Contemporană; Muzeul Patio Herreriano (Valladalid); Fundația La Caixa (Barcelona); Muzeul Național de Arte Plastice din Havana (Cuba); BESART (Lisabona); Colecția Fonds Nationals d’Art Contemporain de Paris (Franța).

JuriulThe Juriul, prezidat de Isaac Sastre de Diego, director general al Patrimoniului Cultural și Arte Plastice al Ministerului Culturii și Sportului, și în calitate de vicepreședinte, Mercedes Roldán Sánchez, director general adjunct al Muzeelor ​​de Stat, a fost format din Dora García, artist premiat la ediția de 2022; Ángeles Albert, directorul Academiei Spaniei din Roma; Joaquín Vázquez Ruiz, co-fondator al BNV Producciones și președinte al Platformei Independente pentru Studii Flamenco Moderne și Contemporane; Jesús María Carrillo Castillo, profesor la Departamentul de Istorie și Teoria Artei de la Universitatea Autonomă din Madrid; Rocío Robles, profesor de Istoria Artei la Departamentul de Istoria Artei de la Universitatea Complutense din Madrid; Isabel Izquierdo, director de programare pentru Acción Cultural Española, AC/E; și Isabel Tejeda, profesor la Universitatea din Murcia.

Rogelio López Cuenca, Premiul Național pentru Arte Plastice 2021.