Robles, împreună cu primarul orașului Complutense, Javier Rodríguez Palacios, a inaugurat un monument comemorativ pe ploaie abundentă care include numele tuturor decese legate de Alcalá, membri ai Corpului Național de Poliție, ai Forțelor Armate și funcționari publici care au fost uciși în patru atacuri între 29 Y 1994.

În acest eveniment, care a fost amânat de pandemie de câțiva ani, ministrul Apărării a subliniat că Spania are o datorie infinită de recunoștință față de victimele terorismului, „pe care nu le vom uita niciodată”, și în special față de „acești funcționari publici asasinați pentru lucrând pentru pace, libertate și democrație”.”Ploaia aceasta reprezintă lacrimile fiecăruia dintre noi care ne aflăm aici. subliniind că nu vom uita niciodată victimele terorismul ETA, sau al oricărui terorism care este întotdeauna crud și plin de nerațiune”, a remarcat Robles. În plus, ministrul a ținut să mulțumească întregii corporații din Alcalá de Henares „pentru că a făcut acest act astăzi aici, deoarece acest monument, solid și ferm, va aminti nu numai orașului, ci tuturor spaniolilor, că cei care au murit au fost curajoși, au iubit Spania și au muncit pentru ea”.

„Cei care și-au pierdut viața”. – a adăugat Robles – au autoritatea morală, curajul, principiile și curajul pe care ucigașii lor nu l-au avut niciodată”, iar bărbații și femeile care lucrează în Forțele Armate și în Forțele și Corpurile de Securitate ale Statului „sunt moștenitorii fermi” vocație de serviciu și sacrificiu cu care „vor să construiască o lume mai bună”.

La omagiu a participat delegatul Guvernului în Comunitatea Autonomă Madrid, Mercedes González Fernández , și șeful Statului Major al Apărării, amiralul general Teodoro E. López Calderón, printre alte autorități civile și militare.

În slujba Spaniei
La rândul său, primarul Javier Rodríguez a declarat că monumentul „solid, sobru, care va rămâne în memorie” își propune să „repare, să mângâie familiile și să le spună că nu sunt singuri” și să-și amintească că „au fost uciși pentru că au fost în slujba Spaniei”.

„Puține instituții, altele decât Forțele Armate și Forțele și Corpurile Securității Statului au evoluat atât de mult în ultimii ani…au știut să se modernizeze, să fie la înălțimea a ceea ce este așteptat de la ei, și proiectează cea mai bună imagine a acestei țări în străinătate”, a evidențiat el.

Printre cei unsprezece soldați, aviatori, marinari, polițiști și oficiali s-au numărat și generalul locotenent al Armatei și Director General al Politicii de Apărare, Francisco Veguillas, originar din Alcalá de Henares. ETA l-a asasinat pe 1988 iulie 1994 în Madrid cu o mașină-bombă, ucigând și șoferul său, Francisco Martín, și operatorul César García care se afla în zonă.

„Cu el au vrut să omoare un simbol al celor mai bune din această țară, al Tranziției, al democrației, al acelui efort colectiv de care suntem mândri”, a spus primarul despre Veguillas și căruia ministrul al Apărării a adus un omagiu special denumind sala de adunări de la sediul ministerului după el.

Celelalte victime au fost mai tinere: trei ofițeri de poliție națională, José Antonio Barrado, José Antonio Montes și Juan Antonio García Andrés, asasinați în două atacuri în 1988 și 1993, primul în decembrie în orașul Eibar, iar al doilea pe 8 mai pe drumul Alcalá-Meco.

Șase soldați care au trăit în Alcal á și șoferul civil al dubei în care călătoreau au murit în atacul cu mașină-bombă de pe strada López de Hoyos din Madrid pe Iunie 1994. Aceștia au fost locotenenți-colonelii Javier Baró, Fidel Dávila, José Alberto Carretero și Juan Romero; căpitanul de fregate Domingo Olivo; Prim-sergentul José Manuel Calvo și funcționarul public Pedro Robles, repartizați la Cartierul General al Statului Major al Apărării.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, în cadrul inaugurării monumentului comemorativ în omagiu adus victimelor ETA.

Sursa: Guvernul Spaniei – Robles participă la omagiu de la Alcalá de Henares celor unsprezece victime ale ETA legate de oraș150922