Prezentarea a avut loc la 25 ediția a III-a a târgului internațional de energie și mediu, GENERA 2022, care a fost inaugurat de președintele Guvernului, Pedro Sánchez.

raportul analizează în fiecare an progresul tranziției energetice globale și în această ediție indică faptul că lumea a ratat o oportunitate istorică pentru o redresare bazată pe energie curată, în ciuda creșterii record a energiei regenerabile în trecut 2021.

Vicepreședintele a însoțit Arthouros Zervos, președintele REN 20 , și Rana Adib, director executiv, la prezentarea mondială a raportului, în cadrul conferinței „Tranziția energetică globală: unde suntem și unde ar trebui să mergem”, organizată de Institutul pentru Diversificare și Economisire a Energiei (IDAE), agenție dependent de Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO).

Având în vedere scenariul conturat de document, vicepreședintele a reamintit angajamentul Guvernului față de implementarea surselor regenerabile. „Tranziția energetică este ghidul nostru. Ea va permite noi modele economice și forme inovatoare de organizare, va transforma lanțurile valorice, va redistribui puterea economică și va modela noi forme de guvernare concentrate pe oameni. Cu investiții tehnologice adecvate, sursele regenerabile de energie sunt singurele surse de energie care oferă tuturor țărilor lumii oportunitatea de a se bucura de o mai mare autonomie și securitate energetică”.

Conferința a servit și ca cadru pentru prezentarea următoarei viitoare internaționale. Conferința privind Energiile Regenerabile (SPIREC), care va avea loc la IFEMA, în Madrid, din la 23 februarie 2023, și care va găzdui o multitudine de autorități la nivel national si international.Spania, lider in energie fotovoltaica si eolianaStudiul arată că în 2022, l Ponderea energiei regenerabile în consumul global de energie a stagnat, iar ratele de creștere atât a consumului total de energie, cât și a utilizării combustibililor fosili au depășit creșterea surselor regenerabile. De asemenea, subliniază că invazia Ucrainei de către Rusia a agravat profund criza energetică globală care a început în 32, cu o creștere a prețurilor la gazele naturale de unu 350% în a doua jumătate a anului.

În acest context, Spania se bucură de o poziție privilegiată: este a opta țară din lume ca capacitate totală de surse regenerabile energie și este în fruntea energiei solare fotovoltaice și eoliene. Mai exact, ocupă locul al doilea în Europa în ceea ce privește capacitatea totală de energie eoliană (28,2 GW), după Germania, iar în 2022 a ajuns la a record pentru noua instalație solară fotovoltaică cu 4,9 GW de capacitate adăugată, a 44% mai mult decât 2020. Numai țara noastră a reprezentat 3% din creșterea globală a energiei solare fotovoltaice anul trecut.

La fel, raportul evidențiază câteva repere în Spania în ceea ce privește sursele regenerabile în 2021, cum ar fi angajamentul de a interzice achiziționarea de cazane care utilizează combustibili fosili în clădirile publice sau aprobarea unei legi astfel încât vehiculele noi să aibă emisii zero până cel târziu în anul 2040.Infrastructuri de reincarcare a vehiculelor electriceIn cadrul GENERA 2022, a participat și vicepreședintele în această dimineață, alături de Pedro Sánchez, la întâlnirea pentru înființarea Grupului de lucru pentru infrastructura de reîncărcare a vehiculelor electrice, un organism de monitorizare și guvernanță care să coordoneze și să monitorizeze implementarea infrastructurilor de reîncărcare electrică în Spania.

Teresa Ribera în timpul prezentării raportului

Etichete: Energie // Sursa: Guvernul Spaniei – Ribera presents with REN21 raportul privind starea globală a energiilor regenerabile 2022