Vicepreședintele și Ministrul Tranziției Ecologice și Challenge Demographic, Teresa Ribera, a evidențiat, cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor, valoarea principalei noastre „infrastructuri ecologice” și importanța gestionării corecte a acesteia.

) „Despre păduri putem găsi cele mai bune răspunsuri atunci când vine vorba de repararea solului, evitarea deșertificării, reziliența generală împotriva efectelor schimbărilor climatice, favorizarea biodiversității”, a spus vicepreședintele printr-un videoclip în cadrul conferinței „Bioeconomie și antreprenoriat”, organizată. de către Minister la Parador de La Granja (Situl Regal San Ildefonso, Segovia).

„Spania are un mare potențial forestier care nu a fost exploatat suficient”, a punctat Ribera cu referire la motto-ul pe care Națiunile Unite l-au ales pentru acest an, „Păduri: producție și consum durabil” . De asemenea, a insistat asupra necesității de a paria pe un management care să respecte cât mai mult ecosistemele și speciile autohtone, precum și oamenii care trăiesc în aceste medii. „Gestionarea pădurilor este esențială pentru a aborda dubla provocare a tranziției ecologice și a provocării demografice: un parteneriat de beneficiu reciproc”. În acest sens, „bioeconomia este un element clar de coeziune teritorială”.

Spațiile forestiere ocupă mai mult de jumătate din suprafața țării noastre ( a 55%, conform Inventarului Forestier National), iar suprafata padurii impadurite depaseste 185.00 km2, extinzându-se pe mai mult de o treime din teritoriul nostru. „Nu mai este suficient să ne protejăm și să conservăm ecosistemele, în special ecosistemele forestiere. Este necesară și refacerea acestora, cu politici de atenuare și adaptare la efectele schimbărilor climatice”, a avertizat vicepreședintele.

Investiții și conservarea și restaurarea ecosistemelorTeresa Ribera a reamintit că „Conservarea și restaurarea ecosistemelor și a biodiversității acestora” constituie obiectivul Componentei 4 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR) și are în vedere o investiție de 1.642 milioane de euro.

În 2021, prin Conferințele Sectoriale de Mediu (august și decembrie), 343 M€ au fost deja transferați către comunitățile autonome pentru protecția și conservarea biodiversității, refacerea ecosistemelor și a infrastructurii verzi și dezvoltarea managementului durabil al pădurilor.

Vicepreședintele a a evidențiat, de asemenea, angajamentul Guvernului, reflectat în Bugetele Generale de Stat pentru 2022, care includ 343 milioane de investiții pentru cele patru programe de investiții ale PRTR în această materie.

Ajutor din Programul Bioeconomie și Gospodărire a Pădurilor Vicepreședintele a anunțat viitoare apeluri în cadrul Programului Bioeconomie și Gospodărire Durabilă a Pădurilor, dotat cu 120 investiții de milioane de euro. Acesta este primul pachet de investiții care îmbină în mod specific promovarea bioeconomiei și acțiuni de transformare teritorială și lupta împotriva depopulării. Un program cu guvernare partajată care alocă 40 milioane comunităților autonome, 40 milioane pentru entitățile locale și 40 milioane pentru companii, asociații și antreprenori.

Aceste ajutoare urmăresc să favorizeze apariția inițiativelor de bioeconomie circulară, utilizarea energiei cu resurse endogene, managementul resurselor forestiere, sprijin pentru fabricarea produselor forestiere (cherestea, micologice, rășini…) sau proiecte de diseminare sau formare, printre altele.

„Avem obligația și necesitatea de a accelera și intensifica protecția, conservarea și refacerea zonelor forestiere, a pădurilor și a biodiversității. Dar este și o oportunitate unică de a aborda, din sustenabilitate, coeziunea teritorială, viitorul mediului nostru rural și posibilitatea de a lupta eficient împotriva depopulării, cu proiecte de încredere, inovatoare și durabilă”, a spus Ribera

. Vicepreședintele a evidențiat Manifestarea Interesului lansată în . , care a adunat aproape 1.200 proiecte care au luptat împotriva depopulării și s-au confruntat provocarea demografică prin gestionarea durabilă a zonelor sale forestiere și promovarea proiectelor de bioeconomie. „Aceste apeluri vor face posibilă atragerea de talente și generarea de locuri de muncă în municipiile care au fost în mod tradițional devastate de depopularea progresivă, reușind să concilieze dezvoltarea umană și conservarea ecosistemelor”, a concluzionat Ribera.

. Conferință 'Bioeconomie și antreprenoriat' Conferința desfășurată la Parador de La Granja a avut participarea Secretarului General pentru Provocarea Demografică, Paco Boya; directorul general pentru biodiversitate al MITECO, María Jesús Rodríguez de Sancho; directorul Institutului Forestier European, Marc Palahi; și ministrul Dezvoltării și Mediului din Castilla y León, Juan Carlos Suárez-Quiñones, împreună cu alți reprezentanți ai administrației locale, sectorului forestier, antreprenori și promotori de mediu.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ribera: „Bioeconomia este un element clar de coeziune teritorială”