Numărul amenzilor a scăzut în luna august cu până la 50% ca urmare a grevei mascate a agenţilor de trafic de la Garda Civilă spaniolă. Protestul „Pixurilor căzute” cum a fost numită această formă mascată de protest a fost provocat de reducerile salariale din sectorul bugetar şi acum, în semn de protest, agenţii Gărzii Civile din trafic evită să aplice amenzi în toate situaţiile în care se constată contravenţii pe şosele.

Potrivit unei asociaţii care îi reprezintă pe membrii Gărzii Civile spaniole, în luna august numărul amenzilor a scăzut dramatic cu până la 40 – 50 la sută.


Protestul neoficial fusese iniţiat încă din iulie, când bugetul amenzilor a scăzut la jumătate faţă de luna iulie din 2009. În faţa reducerii încasărilor din amenzi la bugetul de stat ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba i-a rugat pe agenţi să pună mai multe amenzi.

Pe lângă protestul „Pixurilor căzute”, membrii Gărzii Civile sunt dispuşi să protesteze şi în faţa Ministerului spaniol de Interne, unde două dintre principalele asociaţii ale Gărzii Civile i-au convocat pe 7 septembrie pe toţi cei afectaţi de reducerile salariale ca să ceară îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi un orar adecvat pentru agenţi.


Concentrarea agenţilor de la minister a fost doar o avanpremieră a manifestaţiei pe care nemulţumiţii din cadrul Gărzii Civile o vor organiza în 18 septembrie, în Madrid.