#Madrid –

II LECȚIA COMEMORATIVE DR. ROCÍO CAMPOS CANTERO

Spitalul Universitario del Sureste a sărbătorit a II-a Conferință comemorativă Dra. Rocío Campos Cantero în memoria fostului șef al serviciului Aparat Digestiv, care a murit de COVID în mai 2020. Dr. Jesús Manuel Argüello de Andrés, specialist în Chirurgie Generală și Digestiv System, colegul și prietenul Dr. Campos, a susținut Prelecția subliniind situația actuală a cancerului rectal și noi orizonturi terapeutice.

Ziua a început cu un portret al doctorului Campos realizat de directorul general al Spitalului, Paloma Casado, care a amintit, în primul rând, de figura doctorului Campos, subliniindu-i bucuria, optimismul și entuziasmul. „Era o femeie care nu cunoștea limite și care a ajutat serviciul Aparat Digestiv și acest Spital să spargă tavanul de sticlă pe care ni le impunem uneori, crezând că nu suntem capabili să facem față provocărilor care apar în munca noastră”.

Dr. Campos a creat și promovat un serviciu de digestie de ultimă generație și o echipă entuziastă care a învățat de la ea, nu doar cunoștințele și experiența pe care a putut să le transmită, ci și acel entuziasm și dorința de a continua. progresează în fiecare zi, pentru a oferi pacienților și familiilor lor ceea ce este mai bun din fiecare dintre noi. Acest serviciu este cea mai bună moștenire pe care Dr. Campos a putut să o lase acestui Spital, care este cufundat în spiritul său în fiecare dintre colțurile sale. „Rocío, ai fi mândră de serviciul pe care l-ai semănat astăzi. Vă mulțumesc foarte mult pentru asta”.

Concepte actuale despre cancerul rectal

Dr. Argüello a amintit de figura doctorului Campos și a abordat conceptele actuale de cancer rectal. Primul lucru care a ieșit în evidență a fost faptul că avem de-a face cu un cancer care implică multe specialități, inclusiv nursing, întrucât abordarea sa este total multidisciplinară. Este un cancer care prezintă probleme specifice, -anatomice, diagnostice și de diseminare- care nu apar în alte cancere digestive.

Ca rezumat, se poate spune că tratamentul cancerului rectal este complicat, deoarece există multe opțiuni de acțiune. În acest sens, existența unui comitet multidisciplinar este absolut esențială pentru a lua decizii colegiale bazate pe cunoașterea tratamentelor existente și, prin urmare, pentru a determina care dintre acestea poate fi cel mai bun pentru fiecare pacient.

Concentrându-se pe aspectele pur tehnice, dr. Argüello a transmis că lucrul fundamental este realizarea unei margini radiale și longitudinale libere a tumorii. La aceasta trebuie adaugat un fapt incontestabil de mare importanta: nu putem uita ca parerea pacientului este foarte importanta. Pacientul este cel care trebuie să decidă. Chirurgii vă pot sfătui și informa, dar nu pot decide niciodată pentru pacient. El trebuie să stabilească dacă se efectuează o intervenție chirurgicală conservatoare sau, dimpotrivă, se efectuează o colostomie permanentă.

din balcoane

În final, a fost citită poezia Desde los balcones, din cartea Luciérnagas las palabras, a poetului și scriitorului din Arganda del Rey Amadeus Raven. Acest autor a vizitat Spitalul Universitario del Sureste cu ocazia livrării celui de-al X-lea Concurs de povestiri din sud-est, organizat de centru pentru a sărbători Ziua Cărții. În cadrul evenimentului, și ca un omagiu adus tuturor toaletelor, Amadeus Raven a citit poezia și ne-a permis să o expunem în vitrinele Covid care se află la intrarea în sala de întruniri.

Dacă această poezie a fost scrisă ca o exaltare pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății care au dat tot ce au putut în timpul pandemiei, în acest act poemul a fost citit ca un omagiu adus doctorului Rocío Campos Cantero. Vocea cuvintelor, vocea acestei poezii, a sunat în timp ce vizionam un videoclip cu imagini ale Rocío-ului nostru.

Sursa: Comunitatea Madrid – Revizuirea patologiei cancerului rectal la Spitalul Universitario del Sureste