Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Botoşani, cu suportul tehnic de specialitate al polițiștilor din cadrul IGPR – Structurilor de Operațiuni Speciale Botoșani și Suceava, au destructurat o rețea care desfășoară activități ilicite în sfera contrabandei cu produse accizabile și care acționează pe raza județului Botoșani.
În data de 19 februarie ac, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au fost desfăşurate 11 percheziții domiciliare în mai multe locații de pe raza județului Botoșani, la care au participat polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și jandarmi din Inspectoratul. de Jandarmi Judeţean Botoşani.
În perioada monitorizării activităţii infracţiunilor, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării aproximativ 340.340. de ţigarete diferite, provenite din contrabandă, în valoare de peste 212.500 lei. În urma unor activități informativ-operative desfășurate în perioada martie 2021-februarie 2022, polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Tribunalului Botoșani au derulat acțiuni specifice pentru documentarea activităților infracționale a unor persoane care desfășoară activități ilicite în sfera contrabandei cu țigări.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent. , au rezultat indicii privind existența și funcționarea unei rețele infracționale care acțiune pe raza județului Botoșani, în scopul introducerii ilegale de țigarete în România, prin achiziționarea de cantități de țigarete, cu timbru de acciză Republica Moldova provenite din fapte de contrabandă.

Rețeaua le colectă, transporta, depozita și comercializarea prin intermediari sau direct în scopul obținerii de beneficii financiare. Membrii aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaționale și momente acționale, cu aport diferit adus la îndeplinirea rezoluțiilor infracționale în funcție de posibilități de acțiune ale fiecăruia.

Astfel , urmare a activităților specifice desfășurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigații și supravegheri informativ-operative, au fost identificați 17. cetăţeni români şi moldoveni, membri ai reţelei.

În urma desfăşurării activităţilor specifice de monitorizare judiciară şi realizări de capturi intermediare, poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial. al Poliţiei de Frontieră Botoşani şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti au identificat şi indisponibilizat peste 17.000 de pachete de țigarete, în valoare de 212.500 lei, care u rmau a fi valorificat în mod ilegal în țară, acestea fiind introduse în România peste albia râului Prut, din Republica Moldova, folosind mijloace improvizate sau ambarcațiuni de mici dimensiuni.

Activitatea de documentare a fost încheiată în date de 19 februarie ac, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Botoșani, au pus în executare 11 mandat de percheziție domiciliară, în județul Botoșani, la persoane bănuite de contrabandă cu țigarete.

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 23.600 de lei, aproximativ 9.000 de euro, 8 telefoane mobile, 12 cartele sim, o barcă pneumatică și diferite înscrisuri care prezintă interes în cauză.

De asemenea, în baza unor mandate de aducere, persoane implicate au fost conduse la audieri. La activitate sa beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani.

Pe durata cercetărilor, suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către poliţişti din cadrul IGPR – Structurilor de Operaţiuni. Speciale Botoşani şi Suceava.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Botoşani, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului. Facem mențiunea că faptele persoane sunt analizate prin raportare la dispozițiile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumția de nevinovație.

Sursa: 2022Reţea de contrabandă destructurată la Botoşani