Guvernul României amenința cu sesizarea Comisiei Europene daca autoritatile maghiare nu respecta dreptul cetatenilor romani de a tranzita Ungaria.

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a spus la inceputul sedintei de guvern ca are informatii despre romani care nu sunt lasati sa treaca prin Ungaria, din cauza unor noi restrictii sanitare aplicate pentru straini.

„Am primit relatări personale, inclusiv de la oameni pe care îi cunosc personal, că nu li se permite tranzitul în Ungaria, că autorităţile maghiare au instituit iar nişte reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc, nu în Ungaria. Înţeleg dacă vor pentru Ungaria, pentru cine se duce în Ungaria se instituie măsurile specifice de protecţie sanitară, cum şi noi am instituit. Din nou este afectată libertatea de circulaţie şi chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetăţenii români”, a spus premierul Ludovic Orban.

Seful guvernului i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să discute cu omologul său de la Budapesta pentru a garanta dreptul la circulaţie în ceea ce-i privește pe cetăţenii români.

La randul sau, Marcel Vela a spus ca prezenta situatia si comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.