Casa regală a Spaniei participă la funeraliile regelui Mihai I, iar misiunea diplomatică a României va deschide o carte de condoleanțe.

Regele Juan Carlos si regina Sofia vor călători sâmbătă, 16 decembrie, în România, ca să-și ia rămas bun de la un rege care le-a fost foarte apropiat.

Casa Regală a Spaniei a anunțat oficial că va fi reprezentată prin regele Juan Carlos și regina Sofia la ceremonia care va avea loc la Palatul Regal și apoi la slujba de la Catedrala Patriarhiei din București.

De asemenea, Ambasada României de la Madrid și consulatele românești au deschis cărți de condoleanțe pentru cetățenii români și spanioli care doresc să aducă un omagiu în scris, în memoria ultimului rege al României.

Presa spaniolă remarcă faptul că moartea lui Mihai I a îndurerat-o pe regina emerită a Spaniei, Sofia.

Se știe că mama actualului monarh al Spaniei, Felipe al VI – lea, ținea foarte mult la vărul său, Mihai, iar relația lor a fost foarte apropiată, în ciuda vremurilor dificile prin care au trecut familiile lor regale, marcate de exil.

Regele Juan Carlos al Spaniei îl aprecia pe regele Mihai și au împărtășit pasiunea pentru vânătoare, drept pentru care au petrecut multe zile împreună în Toledo și Extremadura, de-a lungul anilor.

Una din fiicele regelui Mihai a fost botezată Sofia, iar regina emerită a Spaniei i-a fost nașă, iar Mihai I a participat la nunta lui Felipe cu Letizia, în anul 2004, la Madrid.

Sofia a fost de câteva ori în România, chiar la ziua de naștere a Regelui Mihai, iar Felipe al VI – lea și soția lui Letizia au vizitat, de asemenea, țara noastră.

Miguel I de Rumania, așa cum este cunoscut în Spania regele României, era un om serios, iscusit vânător și pasionat de jeepuri din al doilea Razboi Mondial.

Moartea sa reprezintă, după cum scrie presa din Spania, finalul unei epoci regale tradiționale, marcat acum prin căsătorii care aduc în familiile regale cetățeni fără proveniență nobiliară.