Palatul Zarzuela, Madrid

La recepție a participat o largă reprezentare a comisiei, condusă de ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, și directorul general al poliției, Francisco Pardo.

Comisia Națională, organ colegial interministerial care va promova și coordona toate activitățile pe care bicentenarul organismului le va sărbători în 2024, a fost înființată pe 11 ianuarie în cadrul unei ședințe desfășurate la Direcția Generală a Poliției, în cadrul căreia logo-ul a fost aprobat.comemorativ al evenimentului.

În cadrul recepției de la Palacio de la Zarzuela, ministrul a mulțumit Regelui și Reginei pentru sprijinul pe care îl acordă mereu proiectelor întreprinse de Forțele și Corpurile Securității Statului și mai ales pentru sprijinul acordat acestui eveniment, „care reprezintă o adevărată piatră de hotar și un eveniment de care cetățenii spanioli ar trebui să-l cunoască și să se bucure”.

Ministrul și membrii comisiei au prezentat Regilor liniile generale ale programului de activități planificat pentru anul 2024, care va cuprinde activități culturale și de agrement, spectacole audiovizuale, muzicale și sportive, precum și desfășurarea de expoziții, congrese și seminarii, printre alte inițiative.

Regii în timpul recepției, la care au participat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez și directorul general al poliției, Francisco Pardo.

Înființarea Poliției Naționale
Poliția Națională a apărut în 1824 odată cu crearea, sub domnia lui Ferdinand al VII-lea, a Poliției Generale a Regatului prin Decretul Regal din 13 ianuarie. Anterior, în timpul așa-numitului Trieniu Constituțional (1820-1823), a fost întocmit și un proiect de poliție „destinat siguranței persoanelor și bunurilor și păstrării ordinii publice”, dar a fost frustrat din cauza Intervenția militară franceză a „O sută de mii de fii din San Luis” și restaurarea monarhiei absolutiste.

13 ianuarie 1824 este considerată data înființării Poliției Spaniole, în cheia modernității. Certificatul Regal face o dublă clasificare a personalului de poliție. Pe de o parte erau profesioniștii, formați din însuși inspectorul general, secretarul, trezorierul, comisarii de cazarmă și paznicii de cartier și porți. Și pe de altă parte, semiprofesioniștii formați din așa-zișii primari de cartier.

Poza de familie a actului.

Sursa: Guvernul Spaniei – Regii primesc la Zarzuela Comisia Naţională pentru Comemorarea Bicentenarului Poliţiei Naţionale