Mai mulți agenți de la Garda Civilă și din partea guvernului regiunii Castilla y León au evacuat marți o așa-zisă „tabără ilegală” de români, din localitatea Vinuesa.

84 de români care culegeau ciuperci în provincia Soria au fost alungați din apropierea localității în care înnoptau, pe motiv că provoacă daune mediului ambient.

Români dormeau în corturi pe care le instalau doar noaptea, așa cum permite legea, sau în furgonete, într-o zonă special amenajată pentru ieșiri la grătar, numită „Los Columpios”, din apropierea localității Vinuesa.

Mulți români din regiune se ocupă în această perioadă cu strângerea și comercializarea ciupercilor, dar numărul mare al culegătorilor a atras atenția autorităților locale care îi acuză de furturi și de încălcarea normelor de conviețuire.

Primarul localității Vinuesa, Asunción Medrano, a cerut administrației regionale să-i evacueze cât mai repede pe români, care stăteau în 17 furgonete și care au fost descoperiți în zonă joia trecută.

Guvernul regional a precizat că nu există nici un denunț la adresa românilor din Vinuesa și că în mod constant au loc operațiuni contra traficului ilegal de ciuperci.

Primarul Asunción Medrano a insistat ca românii să fie „expulzați”, pentru că dorm în furgonete și folosesc parcările publice și, nu în ultimul rând, pentru că „muntele nu este al tuturor”.

În urma evacuărilor din Vinuesa, agenții Gărzii Civile au confiscat 450 de kilograme de ciuperci (boletus și „niscalos”). De asemenea, agenții îi acuză pe cei 84 de români de campare ilegală, de aruncarea deșeurilor în natură și le-au confiscat corturile.