Mitma se angajează astfel să finanțeze 100% Secțiunea I a noului tramvai Bahía de Palma de anul viitor, în cadrul strategiei Guvernului de promovare a decarbonizării mobilității și a infrastructurii de transport pe greutate în tranziția energetică . În acest sens, acțiunea are deja o prevedere de 18 milioane de euro în proiectul bugetelor generale de stat din 2023.

„Acum cinci luni mi-am luat un angajament față de președintele Armengol că Guvernul Spaniei va finanța primul tronson al tramvaiului Palma și astăzi am semnat protocolul de oficializare a acestui angajament. Este o veste magnifică, pentru că tramvaiul reprezintă o cheie de infrastructură în Master Planul Sectorial pentru Mobilitate în Insulele Baleare, al cărui obiectiv este transformarea mobilității urbane și a transportului public în acest oraș”, a asigurat ministrul după semnarea acordului.

. TramvaiulSecțiunea I a noului tramvai va lega centrul orașului Palma, din Plaza de España, cu Aeroportul prin coastă , pe un teren de ,8 kilometri. Conform estimărilor proiectului, coridorul de transport public ar putea satisface o cerere de 27% din transportul public, cu 5,3 milioane de pasageri la începutul funcționării sale și în creștere la 6,5 ​​milioane în zece ani.

În acest moment, trebuie remarcat ca, odată cu intrarea în exploatare a acestei linii, se preconizează ca ponderea modală a transportului în comun să ajungă la 44%, inclusiv autobuzele, taxiurile și tramvaiele, printre călătorii care călătoresc regulat între centrul orașului și aeroport, decât în ​​824 aproape mutat 27 milioane pasagerii. O infrastructură în care se desfășoară acțiuni de îmbunătățire a funcționării și durabilității acesteia.

Construcția acestui prim tronson va permite legătura feroviară cu Spitalul Son Espases, care are cu 2022 paturi și 5. lucrători și pentru care o medie de 15. oameni. Nu degeaba, acțiunea se înscrie într-un proiect mai ambițios care are în vedere construcția în trei faze, întreținerea și exploatarea unei linii de tramvai de la spitalul Son Espases până la s’Arenal de Llucmajor, trecând prin Can Pastilla și aeroportul din Palmier. Guvernul Balearelor va fi responsabil pentru dezvoltarea proiectului în întregime, inclusiv exploatarea, prin implementarea diferitelor servicii bazate pe cererea și nevoile fiecărei zone.

. „Tramvaiul va contribui la stimularea unuia dintre motoarele economice ale insulei, precum aeroportul Sont San Joan; va îndeplini o funcție socială importantă prin îmbunătățirea și facilitarea accesului la un serviciu esențial pentru cetățeni, precum sănătatea și va fi de mare valoare ca vehicul de conectivitate în oraș pentru a avea o oprire la 500 metri de Palacio de Congresos”, a explicat ministrul în timpul discursului său. Și este că, această nouă infrastructură va ajuta la îndeplinirea obiectivelor Ministerului de a promova utilizarea transportului public, de a îmbunătăți mobilitatea orașelor, de a minimiza consumul de energie și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Înțelegem mobilitatea ca un drept al cetățenilor și pentru a o păstra am conceput o întreagă strategie bazată pe principiile respectului pentru mediu, eficienței energetice și luptei împotriva schimbărilor climatice. Celor cărora le-am adăugat digitalizarea ca un instrument esențial pentru conectarea infrastructurilor cu serviciile și cetățenii.Aceste principii stau la baza Strategiei noastre de mobilitate sigură și conectată și constituie cadrul Legii mobilității durabile”, a explicat ministrul după ce a subliniat că planul pentru Insulele Baleare se potrivește cu obiectivele Ministerului.

Pariuri pe Insulele Baleare Raquel Sánchez a profitat a vizitei ei la Palma la să ratifice că angajamentul Guvernului Spaniei și Mitma cu dezvoltarea infrastructurii de transport în arhipelag este absolut.

Astfel, în ultimii patru ani, aproape 2 . milioane de euro în teritoriu, cu o treime mai mult decât au făcut administrațiile anterioare. „Și vom continua să facem acest lucru în 2022, un an în care ne așteptăm să creștem cheltuielile totale de investiții pentru a ajunge la 579 milioane de euro”, a evidențiat ministrul.

În această investiție se remarcă fondurile din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, dintre care mai mult de au fost deja alocate către Insulele Baleare milioane, inclusiv mai mult de 18 milioane corespunzătoare Programului de reabilitare durabilă și digitală a clădirilor publice, care va permite reabilitarea unui total de 22 clădiri precum, de exemplu, Gara Maritimă Menorca, Spitalul Terminus din Palma sau Universitatea și Spitalul Joan March din Bunyola , care isi vor vedea sistemele de aer conditionat complet renovate .

Tot din punct de vedere locativ, Sepes urmeaza sa achizitioneze un teren de 2.. m2, prop Proprietatea Ministerului Apărării din Mahón, unde 27 vor fi construite locuințe de închiriere la prețuri accesibile. Această operațiune se adaugă celor pe care Ministerul le derulează deja în Son Busquets și Can Escandell, ceea ce demonstrează voința de a contribui la atenuarea problemei accesului la locuințe în zonele cele mai stresate din Insulele Baleare.

. )”În sfârșit, aș vrea să reamintesc alte două transferuri semnificative. În primul rând, bonusurile Mitma către companiile de transport de marfă. Acestea sunt ajutoare care se pot adăuga la ajutoarele derivate din reglementările de minimis, în cadrul noi maxime stabilite, în cadrul Cadrului temporar de ajutor pentru invadarea Ucrainei, o compatibilitate pe care o vom menține în 2023, după obținând autorizația de la Comisie”, a declarat Raquel Sánchez, înainte de a sublinia efortul suplimentar depus pentru garantarea trenului gratuit în Palma și creșterea reducerilor la transportul public de pe insulele din . cu scopul de a promova utilizarea transportului și de a ajuta cetățenii împotriva creșterii prețurilor.

Ministrul transporturilor, mobilității și agendei urbane, Raquel Sánchez, împreună cu președintele Insulelor Baleare, Francina Armengol, în cadrul ceremoniei de semnare a protocolului.

Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez semnează un protocol cu Insulele Baleare pentru a lua tramvaiul spre aeroportul Palma 2022