Ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, a prezidat prezentarea celor șase alternative studiate, care reprezintă o gamă de investiții cuprinsă între 2.500 și cele 3.60 milioane de euro pentru 73 km și care va reduce legătura feroviară dintre cele două capitale la o oră. Acest act de prezentare a studiului de fezabilitate și a alternativelor pentru noua conexiune feroviară între capitala Cantabriei și Bilbao din Coridorul Mediteranean, a avut loc la Santander și a fost prezent președintele din Cantabria, Miguel Ángel Revilla; delegatul Guvernului în Cantabria, Ainhoa ​​​​Quiñones; președintele Adif, María Luisa Domínguez; și secretarul general al infrastructurilor din Mitma, Xavier Flores.

Cele șase alternative aflate în studiu pentru 157 km vor reduce, cu opriri, la o oră de parcurs legătura feroviară dintre ambele capitale, inclusiv cea . km din varianta de cale ferată sudică a Bilbao care va permite ajungerea la Abando, pe un traseu caracterizat prin trebuie să construim tuneluri și viaducte în două treimi. Pentru a face acest lucru, va fi necesar să investiți între 2.186 și 3.157 milioane de euro.

Raquel Sánchez, în discursul său, a explicat că este un proiect bazat pe o cerere mare de pasageri, estimată la peste 2,4 milioane de călători pe an, și mărfuri, o legătură socio-economică intensă între Țara Bascilor și Cantabria. și un angajament pentru reducerea emisiilor și transferul modal pentru a realiza o cale ferată mai atractivă, prin formarea unei alternative competitive la autostrada A-8.

. Ministrul a indicat următorii pași de urmat în elaborarea studiului informativ, care va aprofunda în cele mai viabile alternative de supunere la informarea publică și evaluarea ulterioară de mediu.

Înainte de prezentarea acestui studiu de fezabilitate și alternative la stația maritimă Santander, proprietarul Mitma a avut o întrevedere cu președintele te de Cantabria cu care a discutat probleme de pe agenda comună.

Angajamentul lui Mitma pentru viteza mare în Cantabria
La respectiva întâlnire, Raquel Sánchez ia transferat liderului angajamentele Ministerul cu regiunea și a informat cu privire la progresele înregistrate în marea viteză către Cantabria, după începerea lucrărilor în două dintre tronsoanele acesteia cu o investiție de 100 milioane de euro. În plus, acesta a explicat că progresele vor continua în secțiunile următoare și, în paralel, este planificată obținerea Declarației de impact asupra mediului a Studiului informativ între Alar de Rey și Reinosa.

De asemenea, în chestiunile feroviare, ministrul a evidențiat lucrările de îmbunătățire a serviciului Cercanías din Cantabria și, în acest scop, a insistat ca în acest al doilea trimestru Ministerul să reia dublarea căii de cale ferată. între Muriedas și Santander și tronsonul dintre Guarnizo și Renedo vor începe, lucrări programate astfel încât efectele asupra serviciului să poată fi combinate cât mai bine.

. Mitma se întâlnește cu La Pasiega și La Hermida

Raquel Sánchez și-a exprimat satisfacția pentru îndeplinirea angajamentelor asumate cu Guvernul Cantabriei, în special pentru facilitarea dezvoltării Centrului Logistic din Llano de La Pasiega, unde Mitma a atribuit luna aceasta redactarea. a studiului care va determina fezabilitatea și sustenabilitatea terminalului intermodal pe care l-a propus Guvernul Cantabriei, la care trebuie adăugat că propunerea de acces rutier a fost deja raportată favorabil.

Tocmai, la capitolul drumuri, ministrul a anunțat că lucrările de condiționare a defileului La Hermida sunt programate să înceapă luna viitoare. O acțiune de mare complexitate tehnică, care reprezintă o investiție de către Mitma de 73 milioane de euro, pentru a adapta acest drum la cele mai confortabile și sigure standarde de conducere, la care trebuie adăugate încă 4,5 milioane în lucrări de urgență și conservare integrală și încă 4 milioane în lucrările fazei 1.

Investiții ale planului de redresare Mitma în Cantabria În expoziția sa, proprietarul Mitma a apreciat 500 milioane de euro în investiții în Cantabria din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență al acestui Departament, din care mai mult de 60% vor fi gestionate de Guvernul Autonom și Consiliile Locale, destinate reabilitării durabile și digitale a locuințelor și clădirilor, precum și modernizării și decarbonizării l la mobilitatea în regiune. Totul, potrivit ministrului, pentru ca cantabrii și cantabrii să se bucure, printre alte acțiuni, de:

Un sistem unificat de plată integrat în transportul public Trasee de ciclism între orașe precum Santa Cruz de Bezana și Sancibrián sau mumie; o Santillana del Mar și Torrelavega Parcare pentru biciclete și vehicule de mobilitate personală în stațiile de autobuz din Santander, Torrelavega, Castro Urdiales și Laredo
Instalarea punctelor de încărcare electrică la Santander, Autogara Astillero și TorrelavegaPromovarea intermodalitatii tren-biciclete
Remodelarea stației de autobuz Santander
Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez anunță o investiție de cel puțin 2.500 milioane de euro pentru noua legătură feroviară între Santander și Bilbao2022