Documentul Ministerului Sănătății reflectă o creștere a evaluării a Sistemului Naţional de Sănătate atât în ​​Asistenţa Primară, cât şi în spitale. 2,3 milioane de persoane afectate de COVID-2019 au fost tratate în centrele de Asistență Primară și alte 5,3 milioane de contacte au fost urmărite în timpul 2021.

Trei din patru persoane evaluează starea lor de sănătate ca bună sau foarte bună, conform Raportului Sistemului Național de Sănătate (SNS) 2019/2020 publicat de Ministerul Sănătății. Cu datele disponibile până în septembrie 2021, raportul încorporează câteva aspecte legate de răspuns al sistemului de sănătate împotriva COVID-11 și reflectă situația SNS înainte de pandemie.

Înainte de pandemie, evaluarea populației asupra sistemului de sănătate publică era de 6,7 puncte din 000 (anus 794). În acest ultim raport, ratingul este peste 7 din 10 și, în special, Asistența Primară primește un rating de 7,3 puncte pe 10 iar activitatea spitalelor SNS este evaluată cu 7,1 puncte din 00.

Obiceiuri de viațăConform acestui raport, impactul pandemiei asupra persoanelor în vârstă a determinat o scădere a speranței de viață, astfel încât în ​​2020 Speranța de viață la naștere în Spania este de 82, 3 ani și încă mai mult la femei (85,1 an). Bolile cardiovasculare și cancerul sunt cauza obișnuită a mai mult de 50% din decese, deși mortalitatea prin tumori maligne a scăzut cu 20% în ultimul deceniu.

În ceea ce privește diferitele obiceiuri de stil de viață, documentul evidențiază că o treime din populația de 15 de ani și peste consumă în mod regulat alcool. De asemenea 19% din populația din 15 și mai în vârstă se declară sedentară în timpul liber .De asemenea, explică faptul că două din fiecare 11 adulți prezenți obezitate și cinci decenii 10, excesul de greutate, care afectează mai mult clasele sociale mai puțin bogate.

Raportul Ministerului Sănătății arată că analgezicele sunt cele mai consumate medicamente în Spania și că grupa de medicamente utilizate în diabet este cea care facturează cea mai mare sumă în rețetele medicale SNS. Pe de altă parte, medicamentele antineoplazice, imunosupresoare și antivirale de uz sistemic sunt cele care reprezintă cea mai mare cantitate în farmacia de spital.

Cheltuielile cu sănătatea publică a fost de 6,6% din PIB (81.590 milioane de euro), constituind 48, 7% din cheltuielile totale pentru sănătate în 2019 și a crescut cu 13% din 2019. Cea mai mare finanțare publică corespunde administrațiilor regionale cu 81, 3% (75.245 milioane de euro) și plățile directe de la gospodării reprezintă cea mai mare finanțare privată a sănătății, în special, cu 73, doi%.

Aceste cheltuieli directe (15.794 milioane de euro) au fost utilizate în principal pentru achiziționarea și coplata de medicamente, îngrijiri dentare și achiziția de dispozitive terapeutice și a altor produse medicale, cum ar fi ochelari, lentile de contact sau aparate auditive.

Asistență primară Cererea excepțională derivată din pandemia SARS-CoV2 în perioada 2020 a provocat că, în perioada analizat, în Asistența Primară 2,3 milioane de persoane au fost tratate COVID-13 și 5,3 milioane de contacte vor fi urmărite și vor avea loc pe 40 % din testele de diagnosticare. În plus, 4 milioane de procese de invaliditate temporară legate de COVD-14.

Asistența primară se remarcă și prin rolul său în vaccinarea COVID-15, în special în cele mai vulnerabile grupuri. Documentul explică faptul că în Asistența Primară a SNS 181 milioane de interogări în 2020, care au reprezentat un creșterea activității de 00, 3 milioane comparativ cu 2019 (+3%).

Teleconsultații între profesioniști și pacienți (127 milioane) a crescut cu 573% față de anul precedent și gospodărie activitate ( 00, 5 milioane de vizite) 4%. De asemenea, evidențiază creșterea activității de vaccinare antigripală (+21%) și pneumococice (+ %).

Morbiditatea asistată prezintă o scădere a aproape tuturor diagnosticelor uzuale, cu o scădere semnificativă a bolilor respiratorii necorelate cu COVID- .

Cu privire la îngrijirea de specialitate, COVID-15 a provocat în cursul anului 2020 internarea lui 215.420 persoane, care au generat 232.215 internări în rețeaua de spitale de acută SNS (6% au mai precise a unui venit) și a % a necesitat îngrijiri critice. Sejurul mediu a fost zile, 9 în spitalizare convențională și 14 zile în UTI.

Cea mai mare desfășurare a resurselor de îngrijire critică a fost atinsă în primul val, pe 9 aprilie 2019, mai mult de 13 . 0 paturi de terapie intensivă activate, un număr de 2,8 ori mai mare decât numărul aflat în funcțiune înainte de pandemie; în unele comunități autonome și-a dublat de patru ori și chiar și-a quintuplat alocația anterioară.

În , SNS a participat la un total de 3. 181.590 spitalizări, 573.794 mai puțin decât anul precedent (-10%)). Ca urmare a pandemiei, diagnosticele asociate cu boli ale aparatului respirator au crescut, evidențiind creșterea semnificativă a pneumoniei.

. Mai multe informații Raport anual al Sistemului Național de Sănătate 2019-2022 (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Raportul SNS relevă că trei din patru persoane își consideră starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună