Amenințările la adresa participării publice cu garantarea deplină a drepturilor sunt punctul de plecare al raportului „Protecția libertății presei și apărarea drepturilor omului în Catalonia”, a prezentat acest raport. Miercuri la Espai Catalunya Europa din Bruxelles, într-un eveniment organizat în comun de Departamentul pentru Egalitate și Feminisme și Delegația Guvernului la Uniunea Europeană. Raportul provine din necesitatea de a aborda o tendință în schimbare a metodologiilor utilizate de grupurile de putere pentru a limita, condiționa, restrânge sau chiar cenzura activitatea jurnaliştilor și a apărătorilor drepturilor omului. În ultimii ani, sa înregistrat o creștere a utilizării practicilor care împiedică participarea publicului și limitează dreptul la libertatea de exprimare, informare, întrunire sau demonstrație.

Raportul este structurat în trei blocuri. În primul rând, prezintă un diagnostic al amenințărilor și neprotecțiilor pe care le suferă jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din Catalonia în contextul actual. În al doilea rând, există propuneri pentru implementarea corectă a Recomandării în Catalonia 2020 / 206 a Comisia Europeană pentru asigurarea protecției, securității și împuternicirii jurnaliștilor și a altor profesioniști din media. În sfârșit, există propuneri specifice pentru a contribui la procesul de consultare deschis de Comisia Europeană și Parlamentul European în legătură cu litigiile abuzive împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Pe scurt, cu diagnosticul pe masă, sunt explorate posibile căi pentru a inversa practicile care împiedică buna funcționare a sistemelor democratice.

În cadrul prezentării raportului, ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a subliniat necesitatea adoptării unor reglementări care să pună capăt practicilor abuzive pe care le limitează publicul. participarea și, în special, Procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP). SLAPP-urile sunt acțiuni în justiție întreprinse atât de sectorul privat (de persoane fizice, companii sau alte grupuri de interese), cât și de către public, care se adresează persoanelor care își exprimă o poziție critică asupra unei probleme de interes public. Aceste procese individualizează și privatizează problemele de interes general. SLAPP-urile sunt adesea procese ilegale, premeditate, care urmăresc să intimideze și în cele din urmă să reducă la tăcere și să descurajeze raportarea publică. Scopul său nu este de a câștiga cauze în instanță, ci de a iniția proceduri judiciare foarte lungi și costisitoare pentru a epuiza resursele, a păta reputația și a afecta negativ viața personală a jurnaliștilor și activiștilor.

„ SLAPP-urile nu sunt un fenomen nou ,” a spus Virgen, dar reprezintă un fenomen care se înrăutățește în toată lumea, și în cadrul Uniunii Europene ”. În acest sens, ministrul a avertizat că „

există atacuri la adresa apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliştilor în multe domenii, precum dreptul la locuinţă, apărarea mediului, drepturile LGBTI sau drepturile femeii ”. În special, el a subliniat hărțuirea, intimidarea și violența primite de profesioniștii și activiștii care lucrează în domeniul drepturilor sexuale și reproductive.

În plus, Virgen a avertizat că „ Spania este un teritoriu fertil pentru litigii abuzive care vizează reducerea la tăcere a jurnaliştilor, activiştilor şi apărătorilor drepturilor omului. ”. Faptul că infracțiunile de insultă și calomnie pot duce la pedepse cu închisoarea este „ un instrument periculos ”, a spus ministrul, care este abuzat pentru a limita libertatea de exprimare. . „ Acest lucru este însoțit de o cultură deficitară a drepturilor omului din partea unui sector important al justiției spaniole ”, a spus Verge.

La nivel european, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a legiferat împotriva SLAPP-urilor și a altor practici abuzive. Ministrul a evidențiat însă acțiunile deja întreprinse de Guvernul Generalitati pentru a proteja participarea publicului. Un exemplu în acest sens este decizia de a nu aplica anumite prevederi ale Legii securității cetățenești pentru a evita sancționarea exercitării fotojurnalismului și a demonstrației pașnice. La fel și punerea în aplicare a Legii 17 / 1534, care modifică Legea 5 / 2008 privind dreptul femeilor de a eradica violența bazată pe gen, care prevede dezvoltarea de noi instrumente de identificare și combatere a violenței digitale, inclusiv are loc în sfera vieții publice și a politicii și, prin urmare, cuprinde jurnaliști și apărătorii drepturilor omului. În plus, Strategia Națională pentru Drepturile Sexuale și Reproductive aprobată în octombrie anul trecut de Generalitat de Catalunya include o linie specifică de acțiune dedicată protecției apărătorilor drepturilor omului.

„ Vom lucra pentru a extinde această listă, dar nu există nicio îndoială că reglementările europene vor limita utilizarea SLAPP-urilor ca instrument de putere pentru a limita Umanul drepturile și libertatea de exprimare vor ajuta toate guvernele democratice ,” a spus consilierul Virgin. „ Pentru că apărarea și protecția drepturilor omului trebuie să implice și apărarea apărătorilor drepturilor omului, iar pentru guvernele democratice, această apărare nu este o opțiune, ci o obligație ”, a punctat el. În legătură cu necesitatea ca legislația europeană să promoveze protecția jurnaliștilor și a activiștilor împotriva SLAPP-urilor, trebuie menționat că Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare o propunere de directivă și alte măsuri nelegislative.

În discursul său, ministrul a menționat cazuri recente de procese intentate împotriva jurnaliștilor, activiștilor și apărătorilor drepturilor omului în Spania, precum cele ale Pamelei Palenciano Jódar sau Iñaki Rivera Beiras. El s-a referit, de asemenea, la „ încălcarea flagrantă a principiilor democratice și a drepturilor omului ” care reprezintă spionaj ilegal îndreptat împotriva a mai mult de . persoane din jurul mișcării de independență, dezvăluite în această săptămână de The New Yorker . Acest atac „

se adaugă la persecuția politică pe care liderii și activiștii au suferit-o deja în ultimii ani pentru simpla organizare a unui referendum de autodeterminare, acțiune care nici măcar nu este inclusă în penalul spaniol. cod ”, a denunțat Fecioara. În ultimele sale cuvinte, ministrul a îndemnat guvernul spaniol să investigheze și să ia măsuri ferme împotriva practicilor antidemocratice și să pună capăt persecuției persoanelor politice și funcționarilor publici.

Justiție, pluralism și libertate de exprimare: condiții pentru democrație

Evenimentul din această după-amiază a început cu întâmpinarea delegatului Guvernului în Catalonia la Uniunea Europeană, Gorka Knörr Borràs, care a subliniat că prima vizită a ministrului la Bruxelles a avut ca axă centrală apărarea libertății presei și promovarea drepturilor omului.

A intervenit apoi directorul general pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Omului, Adam Majó Garriga, care a amintit că „ democrația nu este un stat la care ajungeți și dvs. poate uita, dar trebuie să-l aperi și să-l îmbunătățești în fiecare zi ”. De aceea, Guvernul Generalitati, si Departamentul pentru Egalitate si Feminism in special, lucreaza pentru a contribui la dezbaterea publica asupra acestor probleme, si la nivel european. În acest angajament se încadrează raportul prezentat miercuri, deoarece „ democrația necesită condiții legate de justiție, pluralism și libertate de exprimare ”.

De la Irídia, entitatea care a pregătit raportul, Andrés García Berrio a subliniat că statele nu trebuie doar să dezvolte strategii de toleranță zero împotriva abuzurilor împotriva participării publice, ci și că „ trebuie să creeze medii propice pentru ca jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului să-şi desfăşoare activitatea ”.

În același sens, avocata Laia Serra Perelló a susținut că libertatea de exprimare este înțeleasă nu numai dintr-o perspectivă liberală, în care nu există nicio intervenție a statului. Potrivit lui Serra, libertatea de exprimare trebuie conceptualizată „ ca o obligație pozitivă a statelor de a crea condiții în care toate vocile să aibă loc .” Avocatul, care este specializat în litigii abuzive, a mai subliniat că viitoarele reglementări anti-SLAPP ar trebui să încorporeze neapărat o perspectivă de gen și intersecțională; în caz contrar, „ o parte importantă a criticii sociale ar putea fi omisă ”.

În sfârșit, artista Pamela Palenciano Jódar, victimă a SLAPP și hărțuire, și Linda Ravo, consilier principal al Uniunii Libertăților Civile și Coaliția împotriva SLAPP-urilor în Europa (CASE). Palenciano a subliniat că litigiul abuziv al căruia a fost victimă nu reprezintă doar un atac asupra ei însăși, „, ci și asupra altor colegi care fac o sarcină similară, cărora le-a fost teamă să facă la fel. slujba lui și primesc aceleași amenințări pe care le-am primit ”. Ravo, la rândul său, a subliniat că abordarea fenomenului SLAPP are o dimensiune europeană și că „ actori precum Uniunea Europeană sunt cheie pentru a umple golurile în materie de protecție ”a statelor membre.

Vizită instituțională la Bruxelles

Prezentarea raportului de miercuri despre „Protejarea libertății presei și apărarea drepturilor omului în Catalonia” face parte din prima vizită a ministrului egalității și feminismului în capitala Belgiei. Evenimentul a încheiat o zi de lucru care a început cu o întâlnire cu corespondenți și o întâlnire cu delegatul Guvernului Generalitati la Uniunea Europeană. La ora 12, ministrul și delegatul Guvernului au participat la un minut de reculegere în semn de respingere a dublului feminicid comis ieri la Lloret de Mar . După-amiaza, Virgin s-a întâlnit astăzi cu membri ai Actiris, biroul regional de ocupare a forței de muncă din Bruxelles, pentru a face schimb de bune practici privind încorporarea perspectivei intersecționale și promovarea politicilor anti-discriminare.

Mâine, ministrul se va întâlni cu europarlamentarul Diana Riba Giner pentru a discuta probleme comune de pe ordinea de zi a Departamentului pentru Egalitate și Feminism, a Comisiei pentru Egalitate de Gen și Drepturile Femeii și a Comisiei Parlamentului European privind libertățile civile, justiția și afacerile interne. Virgen se va întâlni și cu reprezentanți ai Intergrupului LGBTI al Parlamentului European și cu coordonatorul Comisiei Europene pentru lupta împotriva rasismului, Michaela Moua. Această a doua zi se va încheia cu o întâlnire cu secretarul Forumului Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive, Neil Datta

Sursa: Raportul „Protejarea libertății presei și apărarea drepturilor omului în Catalonia” este prezentat la Bruxelles