În cadrul zilei de 8 aprilie, Ziua Poporului Țigan, secretarul Egalității, Mireia Mata Solsona, a participat la inaugurarea străzii Rafael Perona Cortés. Cu intervenția familiei, prietenilor și reprezentanților organizațiilor țigane, evenimentul a revendicat persoana Peronei, activist țigan din cartier și fondator al Centro Cultural Gitano de La Mina.

În cadrul evenimentului, Mata a evidențiat importanța rolului administrației în eradicarea cauzelor structurale ale antițiganismului, acesta fiind un exemplu de rasism instituțional. „Antițiganismul este o buruiană pe care trebuie să o dezrădăcinăm și asta înseamnă angajamentul instituțiilor de a o eradica. Este necesar să se garanteze șanse egale de care țiganii încă nu se bucură astăzi, nici în Europa, nici în Catalonia”, a susținut Mata.

Legea

/ 2020 de tratament egal și nediscriminare este prima normă de drept care recunoaște antițiganismul ca fiind forma specifică a rasismului față de romi, atât social, cât și instituțional, care este deosebit de persistentă, violentă, recurentă și banalizată. „De aceea, instituțiile sunt o parte foarte importantă în lupta împotriva antițiganismului” , a împărtășit directorul Biroului pentru Egalitate de Tratament și Nediscriminare al Departamentului de Egalitate și Feminisme , Manuela Fernández Ruiz.

În acest sens, secretarul pentru Egalitate a reamintit că Legea 19 / 2020 „permite sancționarea, repararea și eliminarea comportamentelor rasiste precum ca antiţiganism ca să nu se mai întoarcă să fie repetat, atât de oameni, cât și de instituții”. În acest sens, el a subliniat „angajamentul Guvernului pentru eradicarea rasismului împotriva romilor” , și a susținut importanța pe care responsabilul pentru Organismul care va pune în aplicare această Lege 19 / 2020 este Manuela Fernández, o activistă feministă și țigancă din cartierul La Mina, expertă în nediscriminare ”. Fernández, la rândul său, a subliniat că „Agenția trebuie să fie un spațiu de referință pentru toate persoanele care suferă discriminare” .

Recunoaștere lui Rafael Perona Cortés

Evenimentul, promovat de Centro Cultural Gitano de La Mina, a a fost o recunoaștere a figurii lui Rafael Perona Cortés (1965 – 2020), apărător al drepturilor poporului rom și activist care luptat împotriva rasismului față de țigani și evacuări. Promotor al Centro Cultural Gitano de La Mina, al cărui președinte a fost, a făcut parte din Consiliul Bătrânilor din La Mina.

La inaugurarea străzii care îi va purta numele de astăzi au participat și primara din Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo, președintele FAGIC, Simón Montero, Jodorovich și coordonatorul Centrului Cultural Țigan din La Mina, Gemma Roca, precum și rude și reprezentanți ai organizațiilor din La Mina, care au evidențiat figura lui Rafael Perona Cortés.

Sursa: Rafael Perona Cortés, activist și apărător al drepturilor romilor, are deja o stradă în cartierul La Mina