Salariaţilor aflaţi în concediu medical li s-ar putea verifica starea de sănătate de către autorităţi, iar celor  găsiţi în neregulă li se vor aplica amenzi usturătoare şi li se vor anula drepturile cuvenite pentru plata concediului respectiv. Potrivit unui proiect de ordonanţă, poliţiştii şi reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate ar urma să verifice dacă pacientul se află sau nu acasă pentru tratamentul prescris.

Dacă bolnavul nu se află la domiciliu sau diagnosticul este fals, el va fi amendat şi nu va mai beneficia nici de indemnizaţia cuvenită pentru boală. Amenzi vor încasa şi medicii de familie care vor semna actele medicale în cauză.

Angajaţii şi medicii de familie susţin însă că verificarea la domiciliu este absurdă, cei aflaţi în concedii medicale având de obicei nevoie de o serie de analize suplimentare după stabilirea diagnosticului, pentru care trebuie să se deplaseze la spitale sau cabinete medicale de specialitate.

Decizia ministrului vine după ce numărul angajaţilor care îşi iau concediu medical s-a dublat în 2009 comparativ cu anul 2006, ceea ce a convins statul de necesitatea introducerii unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale, reducerea termenelor de prelungire a acestora şi dublarea cuantumului amenzilor pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical. Înfiinţarea poliţiei medicale este un pas important pentru descurajarea fenomenului, măsurile pe care intenţionează să le ia ministerul preconizându-se a duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor, prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii de peste 140.000 lei la buget.