Ministrul regional de Sanatate si Probleme Sociale din regiunea spaniola Castilla La Mancha, Jose Ignacio Echaniz, a declarat ca „Spania plateste asistenta sanitara pentru romanii care s-au intors in Romania„. Declaratia a fost facuta in contextul in care guvernul Spaniei a anuntat ca limiteaza accesul strainilor la serviciile sanitare gratuite.

Oficialul guvernului regional din Castilla La Mancha, de la Partidul Popular, sustine ca sunt „mii si mii de cazuri” in care aceste persoane atunci cand merg la medic in Romania, prezinta cardul european de sanatate pe care l-au obtinut in Spania. „Dupa aceea statul roman trimite facturile catre sistemul de sanatate spaniol„, sustine ministrul regional de Sanatate, Jose Ignacio Echaniz, citat de agentia Servimedia.

Echaniz le-a explicat jurnalistilor de la agentia Servimedia ca „in acest moment se traieste o situatie kafkiana, in care romanii care au lucrat in Spania, in constructii, si s-au intors in tara lor, folosesc cardul european de sanatate pe care l-au obtinut datorita celui spaniol si cand folosesc serviciile de sanatate romanesti arata cardul european in locul celui din tara lor. Dupa aceea, Romania trimite Spaniei facturile acestor servicii. Este incredibil, dar se intampla acest lucru„. {loadposition publi}

Ministrul regional de sanatate din Castilla La Mancha sustine ca datele le are de la Curtea de Conturi din Spania (Tribunal de Cuentas). „Platim facturile din spitalele romanesti care le ofera asistenta romanilor din cauza faptului ca nu am adoptat articolul 7 din directiva europeana privind libera circulatie a cetatenilor europeni„, a mai precizat Echaniz pentru Servimedia, adaugand ca nu este vorba de a restrange drepturi ci de „reciprocitate in relatiile externe” pentru ca situatia „nu se mai poate sustine„.

Ministrul Sanatatii din Castilla La Mancha a mers pana acolo incat a spus ca „sistemul sanitar gratuit a fost motivul fundamental pentru efectul imigratiei masive”. „Multi au traversat marea in barca pentru ca stiau ca in Spania aveau asistenta sanitara asigurata„, a mai spus Jose Ignacio Echaniz, ministrul de Sanatate din Castilla La Mancha. Oficialul spaniol a fost criticat recent si pentru o declaratie publica in care asimila coplata medicamentelor in cazul pensionarilor cu pretul a „4 cafele pe luna„. {loadposition comment}