Interviu cu Alberto Fabra Part, primarul orasului Castellon de la Plana. Alberto Fabra Part s-a nascut in Castellon pe 6 aprilie 1964. A studiat arhitectura la Universitatea Politehnica din Valencia. Impartaseste ideologia politica a Partidului Popular, pe care il reprezinta. Este primarul orasului Castellon de la Plana din ianuarie 2005, iar anul acesta, si-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea primariei din orasul Castellon de la Plana.

Reporter: – Cum ati descrie viata de primar intr-un oras cu zeci de mii de straini, asa cum este Castellon?

Alberto Fabra Part: – In calitate de primar al orasului Castellon, datoria mea este de a deservi toti locuitorii, de a incerca sa facilitez accesul tuturor cetatenilor la servicii publice de calitate, la un sistem educational si sanitar cat mai bun si la cat mai multe posibilitati de gasire a unui loc de munca. Toate acestea incerc sa le ofer locuitorilor unui oras care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani datorita acelor oameni care au decis sa se stabileasca aici venind din alte tari, in special din Romania. Numarul imigrantilor din Castellon a crescut din 2006 cu 8.000 de persoane, ceea ce reprezinta o crestere procentuala de 28,5%. Sunt prezente 125 de nationalitati in Castellon, dar 8 dintre acestea reunesc majoritatea strainilor. Romanii sunt cei mai numerosi, in oras locuind 25.000 de cetateni avand aceasta nationalitate.

– Care considerati ca sunt cele mai importante proiecte desfasurate pentru imigranti in perioada mandatului dumneavostra ca primar?

Alberto Fabra Part: – In niciun caz nu am facut deosebire intre autohtoni si straini. Toti traim in acelasi oras si beneficiem de aceeasi infrastructura, de aceleasi conditii si servicii, avem aceleasi drepturi. De exemplu, de noul program „Bicicas”, de lucrarile care au fost efectuate in parcul Ribalta, de cresele publice care au fost construite in timpul mandatului meu pot beneficia toti locuitorii, fie ei autohtoni sau straini.

Daca ne referim strict la activitatile departamentelor care se ocupa de integrare, convietuire si bogatia culturala adusa de straini, putem evidentia toate serviciile oferite de Agentia AMICS si departamentul de Bunastare Sociala din cadrul primariei. De asemenea, trebuie amintit succesul pe care il au an de an initiative precum Saptamana Interculturala, proiect care dureaza de mai bine de sase ani.

– Daca veti fi reales, ce noi proiecte aveti in plan pentru urmatorul mandat?

Alberto Fabra Part: – Unul dintre cele mai importate proiecte, pe care deja l-am anuntat, va fi Parcul Copiilor, care va deveni un imens spatiu verde al orasului si de care vor putea beneficia cei mici dar si populatia adulta. Vor fi zone de joaca, un lac cu barci, teatru. Un alt proiect, deja inceput, dar care se va finaliza in urmatorii ani, este proiectul Tramvia. Ruta acestuia va face legatura intre centrul orasului Castellon si Grao de Castellon.

– Cum va sprijini primaria cetatenii care se afla in situatii financiare foarte dificile?

Alberto Fabra Part: – Inainte ca recesiunea economica sa devina atat de grava ca in prezent, primaria Castellon demarase deja un proiect, „Planul Anticriza”. Prin intermediul acestei initiative, se dadea cetatenilor posibilitatea de a-si plati fractionat impozitele municipale si taxele, se ofereau bonificatii, iar familiile numeroase puteau beneficia de ajutoare materiale. Pe alta parte, am pus accent si am sprijinit departamentul de Urgente Sociale care s-a pomenit cu o avalansa de solicitari de ajutoare de la familiile care au ramas fara nicio sursa de venit sau care se aflau in imposibilitatea de a-si plati chiria sau rata locuintei. Pentru noi este o prioritate ca fiecare familie sa poata beneficia de protectie sociala, desi suntem nevoiti sa precizam ca din partea Guvernului Central al Spaniei ne vin foarte putine ajutoare, iar cu acestea nu putem evita ca, zilnic, masa de lucru a Serviciilor de Bunastare Sociala sa nu se umple pana la refuz de miile de solicitari de ajutor venite din partea cetatenilor.

– Cum ati caracteriza sistemul PREPARA, cel care inlocuieste programul PRODI pentru somerii de lunga durata?

Alberto Fabra Part: – Prestatiile economice pe care le acorda Guvernul Spaniei somerilor nu vor solutiona nici problema somajului, nici pe cea a familiilor cu probleme economice grave. In Castellon exista 6.200 de persoane care pot opta pentru acest tip de ajutor, insa numarul somerilor a ajuns deja la 62.000, de aceea consider ca efectele sistemului PREPARA vor fi minime si temporare. Primaria din Castellon pune accent pe alt tip de plan de iesire din criza: trebuie sprijinite persoanele care vor sa lucreze sau care vor sa-si ridice propria afacere. Multi romani si-au deschis deja baruri, cafenele, magazine sau alt tip de afaceri. Important este sa sustinem si sa stimulam crearea de noi locuri de munca.

– Cum ati descrie relatia primariei cu autoritatile romanesti si cu asociatiile de romani?

Alberto Fabra Part: – Intre primaria din Castellon si Guvernul Romaniei sau consulatul din oras au existat intotdeauna relatii de buna colaborare. Acum cativa ani, am primit vizita presedintelui Traian Basescu, iar in urma cu doar cateva saptamani pe cea a primarului din orasul Targoviste, Dan Boriga. Cu acest oras intentionam sa strangem legaturile de colaborare, sa creem aliante in domeniul investitiilor si schimburi de practici administrative municipale in scopul atragerii de fonduri europene pentru aceasta localitate.

– Se poate vorbi despre o implicare activa a romanilor din Castellon in viata orasului?

Alberto Fabra Part: – Astazi putem spune fara retineri ca oamenii veniti din Romania s-au integrat total. Odata cu trecerea anilor, aici s-au nascut multi copii din parinti de origine romana, copiii care sunt tot atat de „castellonezi” precum toti ceilalti copii. In scolile Castellonului, in licee, la Universitate, in cluburile sportive, in asociatiile de locatari sau cele culturale, pana si in cadrul manifestarilor prilejuite de Zilele Orasului se vede implicarea oamenilor care, candva, au venit din Romania.

– Un numar mai mare de romani decat in anii precedenti s-a inscris pentru a vota. Ce le transmiteti despre importanta votului lor?

Alberto Fabra Part: – Sa votezi este o actiune de mare importanta atat pentru romani, cat si pentru toti ceilalti cetateni ai orasului. Este vorba despre participarea fiecaruia la democratie, la alegerea guvernului care sa ne reprezinte. Este un drept pe care trebuie sa ni-l exercitam cu totii pentru ca vocea noastra sa fie ascultata, pentru a face din orasul in care traim un loc de viata mai bun, pentru a avea mai multe sanse de viitor.

– Ce mesaj transmiteti romanilor din Castellon, in calitate de primar al lor?

Alberto Fabra Part: – Orasul Castellon are nevoie de ajutorul tuturor cetatenilor sai pentru a se dezvolta, a progresa si a iesi din criza economica. Multi dintre romani au sosit aici cand conditiile de viata erau mult mai bune si rata somajului era printre cele mai mici din Spania. Tuturor locuitorilor orasului le cer sa faca eforturi, sa contribuie cu cat de putin ca sa putem iesi din aceasta situatie. Numai impreuna vom putea continua. Traim intr-un oras dinamic, curajos, intreprinzator si tolerant. Un oras de fiecare data mai bogat cultural datorita, in mare parte, eforturilor depuse de oameni asa cum sunt cei care fac parte din comunitatea romaneasca.