Interviu cu Agustin Gonzalez Plasencia, director de Imigratie in cadrul primariei Coslada – Activitatea primariei Coslada a aparut din ce in ce mai mult, in ultimii ani, in atentia comunitatii romanesti de aici pentru ca a creat pentru prima data un departament de imigratie, insarcinat cu sprijinirea strainilor.

In Coslada numarul romanilor ajunge la aproape 20 de mii si de la inceputul emigratiei romanesti catre Spania, acest oras nu a fost niciodata mai apropiat de romani decat este acum. In ultimii patru ani, aproape toate actiunile primariei referitoare la straini au fost traduse si in limba romana, iar la ghiseul institutiei a fost angajata o romanca, a carei misiune este sa traduca atunci cand este nevoie, pentru cei care au sosit de prea putin timp ca sa cunoasca limba spaniola.

Pentru directorul de Imigratie,  Agustin Gonzalez Plasencia, numarul important de romani care au apelat deja la serviciile gratuite ale institutiei este o dovada ca in Coslada integrarea se face incet si sigur, iar romanii incep sa se obisnuiasca sa aiba o relatie din ce in ce mai fluida cu administratia.

Reporter: – Ce bilant faceti de la inceputul existentei acestui departament de Imigratie si pana acum in privinta integrarii noilor cetateni ai orasului?

Agustin Gonzalez Plasencia: – Bilantul cred ca ar trebui sa fie pozitiv, pentru ca am inceput de la zero, dar cred ca acum se vad roadele acestei munci. Ceea ce este cu adevarat important sunt serviciile pentru cetatenii romani si vorbesc despre ei pentru ca 80% din cetatenii strani din Coslada sunt romani. Avem un serviciu de informatii in limba romana la primarie, aici, la departament avem un serviciu de traducere si interpretare, oferim servicii speciale pentru femeile care au nevoie de asistenta si orientare in probleme de violenta domestica si favorizam implicarea femeilor in comunitatile de straini. Cred ca este un bilant pozitiv si cred, in acelasi timp, ca totul poate fi imbunatatit. Sper ca in 22 mai, cetatenii din Coslada sa ne acorde increderea, astfel incat sa putem continua aceste proiecte. Romanii din oras au inceput sa cunoasca serviciile noastre, ii invitam sa vina in continuare, pentru ca suntem aici pentru a-i ajuta.

Rep: – Acest departament a fost o premiera in Coslada si as vrea sa va intreb daca ati avut parte de comentarii negative, in special din punct de vedere financiar. Au existat voci ca e o cheltuiala inutila?

AGP: – Nu, pentru ca avem cheltuieli mici, banii alocati provin din subventiile acordate primariei de catre Comunidad de Madrid si a nega necesitatea existentei acestui departament inseamna a nega necesitatea celorlalte departamente, de egalitate, de cultura etc. Imigrantii sunt o realitate a orasului Coslada, romanii reprezinta 22% din populatia orasului. Aici ar fi de facut o precizare: romanii sunt cetateni comunitari si deci nu mai pot fi considerati straini, iar populatia extra-comunitara ajunge cu greu la 2% din total.

Rep: – Romanii platesc si ei impozite, au deci obligatii, dar si drepturi, cum ar fi acesta privind accesul la serviciile de asistenta. Se vede acest lucru? Cetatenii isi dau seama de asta?

?

AGP: – Da, serviciile sunt folosite, asta inseamna ca romanii le cunosc. Anul trecut, peste 1600 de romani au folosit serviciul de traduceri. Asta inseamna 10% din populatie. Speram sa fie din ce in ce mai multi. Problemele sunt diverse, romanii avand nevoie de traducere pentru dosarele INEM, pentru sindicate etc. E un serviciu util pentru beneficiari, iar pentru noi e un fapt pozitiv, care demonstreaza ca era necesar.

Rep: – Deci se poate spune ca integrarea este o investitie pentru viitorul societatii?

AGP: – Integrarea este un proces lent, dar trebuie realizat in baza unor principii clare. Unul dintre ele este ca nu conteaza locul sau tara de provenienta, ci faptul ca se afla aici, ca are familie, copii, ca isi desfasoara viata aici. Pornind de la aceasta baza, daca din partea administratiei se doreste ca toata lumea sa traiasca mai bine, sa se simta bine in acest oras si sa participe la viata orasului, atunci se pot atinge obiectivele. Chiar daca uneori poate se vede ca suntem departe de aceste obiective, noi dorim ca romanii sa se implice tot mai mult in societate, treptat, sa ia parte la viata orasului. Fie prin asociatii, fie prin echipa de fotbal, cum doresc ei, dar important este sa se manifeste in acest sens.

Rep: – Este comunitatea romanilor constienta de faptul ca primaria Coslada ofera servicii speciale pentru membrii sai sau este si acesta un proces treptat?

AGP: – Romanii incep sa descopere aceste lucruri, chiar daca multi dintre ei asculta mai intai ce spun compatriotii pe strada, dar nu citesc ziarele ca sa se informeze. Primaria Coslada editeaza cu ocazia fiecarui 1 decembrie un buletin special, destinat romanilor din oras. Anul trecut am tiparit 10 000 de exemplare si le-am impartit in toate colturile orasului. Cred ca aceasta modalitate este absolut necesara pentru a putea transmite ce am facut si ce avem de gand sa facem pentru aceasta comunitate. Dorinta noastra e sa ajutam oamenii sa traiasca un pic mai bine. Sigur ca ne-ar placea sa fie locuri de munca pentru toata lumea, insa e o problema care ne depaseste, insa putem sa ii ajutam sa obtina cardul de sanatate sau sa rezolve probleme de traduceri si interpretari, dar si in alte situatii.

Aceste servicii pot avea continuitate daca romanii participa la vot, insa din cei 14 mii de cetateni romani cu drept de vot, doar aproximativ 400 s-au inscris in registrul electoral, ceea ce arata lipsa de interes pentru alegerile locale. Poate ca toti avem o responsabilitate in acest sens, atat administratia, cat si asociatiile, dar si comunitatea. Dar cred ca in special asociatiile, care ar trebui sa fie non-profit si sa ofere servicii membrilor comunitatii. In acest caz, al inscrierii romanilor in registrul electoral, pentru alegerile din 22 mai, asociatiile au fost inexistente. Noi am folosit toate resursele posibile de comunicare, de la organizarea de mese de inscriere, la vizite la biserici, promovare in ziare si la radio, prezenta pe Facebook… Cu toate acestea, rezultatele sunt cele care sunt, desi par mai bune decat in alte orase, unde numarul celor inscrisi la vot este mult mai mic.

Rep: – Exista riscul ca partidele politice sa piarda interesul pentru acest electorat, din cauza acestei apatii?

AGP: – Nu, nu cred, insa ca cei care cunoastem aceasta comunitate, care credem in posibilitatile ei si care suntem prieteni cu romanii, suntem poate dezamagiti si preocupati ca cei care spun mereu ca „romanii nu sunt interesati” sau ca „romanii nu participa”, pot fi acum satisfacuti si pot sa creada ca au dreptate.

Rep: – Ce crezi ca i-ar determina pe romani sa fie interesati de aspectul politic, sa se inscrie la vot? Poate daca ar pierde din drepturile pe care le au acum?

AGP: – Nu, in nici un caz. Ei singuri trebuie sa isi dea seama de lucrurile astea. Multi romani sunt dezamagiti de politica, in special de cea din Romania. Nici in politica spaniola nu suntem toti minunati sau perfecti, insa e nevoie de un minim angajament, pentru ca sunt chestiuni importante in joc, cum ar fi educatia copiilor, documente, sanatate si asa mai departe. Daca ei nu demonstreaza un interes pentru aceste lucruri, sunt cetateni pasivi. Noi suntem insa optimisti si credem ca in final vor da si acest pas, de implicare politica, pentru ca romanii sunt o comunitate din ce in ce mai integrata in Coslada si vad deja acest oras ca o noua casa pentru ei si familiile lor.