Interviu cu al Solidaritatii si Cetateniei in Comunitatea Valenciana. Rafael Blasco Castany s-a nascut in Alzira in 1945. Este Doctor in Drept, titlu obtinut la Universitatea din Valencia si are un Master in Administratie, Contabilitate si Audit a Sectorului Public. In momentul de fata ocupa mai multe demnitati publice si are diferite responsabilitati politice in cadrul Partidului Popular din regiunea Valenciei. Este deputat si purtatorul de cuvant al Partidului Popular in Les Corts Valencianes (parlamentul regional) si seful departamentului de imigratie din Comunitatea Valenciana.

Consiliul Solidaritatii si Cetateniei este parte al Guvernului Valencian numit Consiliul (El Consell in valenciana). In fruntea Consiliului se afla presedintele Comunitatii Valenciene. Consiliul Solidaritatii si Cetateniei condus de Rafael Blasco are mai multe departamente (direcciones generales) reunite intr-un secretariat autonom: Direccion General de Inmigracion y Cooperacion al Desarrollo, Direccion General de Ciudadania e Integracion, la Direccion General de Cohesion Territorial.

Reporter: – Domnule Consilier Rafael Blasco, conduceti Consiliul Solidaritatii si Cetatenie din anul 2007. In anul 2009 acest Consiliu, care mai inainte se numea al Imigratiei si Cetatenie, si-a schimbat numele. Daca nu ma insel, Comunitatea Valenciana este prima Comunitate care a avut un Consiliu al Imigratiei. Ce a motivat acesta modificare de denumire?

Rafael Blasco: – Numele Consiliului s-a modificat cand departamentul a inceput sa asume responsabilitati de coeziune teritoriala, altfel spus municipale, privind relatiile dintre Generalitat si primariile din Comunitate. Este o problema de terminologie pentru ca in orice caz continua sa fie Consiliul cel care dezvolta politica de imigratie a  Generalitat Valenciana. Si totusi, termenul „solidaritate” inglobeaza mai bine noile competente dat fiind ca ne obligam sa dezvoltam politica sociala a Guvernului Valencian: solidaritate cu imigrantii, solidaritate cu lumea a treia, solidaritate cu cei mai oropsiti si solidaritate cu toate municipiile Comunitatii Valenciene.

Rep: – Una dintre masurile pe care le-ati promovat mult, dar care in aceeasi masura a avut parte de multe critici si controverse a fost „contractul de integrare” destinat imigrantilor extracomunitari. Potrivit vocilor critice, nu se poate vorbi de un contract deoarece nu are efecte legale. Care a fost intentia dumneavoastra si in ce masura se poate vorbi deja de efectele pozitive ale acestei masuri?

Rafael Blasco: – Angajamentul pentru Integrare („el Compromiso de Integracion”) al Generalitat nu consta in a semna o hartie, ci in a face un curs care usureaza viata de zi cu zi a imigrantilor si care le ofera avantaje: afla cand se face reinnoirea permisului de rezidenta si munca cu Guvernul Spaniei. Comunitatea noastra a facut un pariu foarte mare cu Legea de Integrare a Persoanelor Imigrante, pioniera in Spania, din care naste Angajamentul pentru Integrare.

Dupa doi ani de experienta, putem sa spunem ca a fost un succes, in ciuda respingerii initiale a opozitiei: mai mult de 10.000 de imigranti au obtinut certificatul acreditiv si ei recunosc ca acest curs le-a facilitat integrarea in Comunitate pentru ca au invatat notiuni de spaniola si valenciana, cultura valenciana, despre structura administrativa si legislativa, etc. Aceasta i-a ajutat sa inteleaga mai bine societatea in care au ales sa faca parte. Angajamentul pentru Integrare nu incearca sa impuna o cultura in locul alteia, ci sa realizeze o insumare a culturilor. In acest moment noua legislatie statala privitoare la imigranti cere comunitatilor autonome elaborarea de rapoarte de integrare pentru a decide privitor la cazurile de reinnoire de permis. In cazul nostru deja exista certificatul cursului de Angajament pentru Integrare.

Rep: – Romanii care traim in Comunitatea Valenciana suntem foarte multumiti de primirea calduroasa din partea populatiei de aici, valencienii avand faima de oameni foarte toleranti. Stim ca majoritatea imigrantilor romani este integrata si incearca sa duca o viata in acord cu normele si in armonie cu cultura locala. Totusi, unii cetateni romani apar cu precadere in stirile negative, despre delincventa. Cat de preocupanta poate fi aceasta imagine pentru integrare?

Rafael Blasco: – Populatia romaneasca este foarte importanta in Comunitate, mai ales in provincia Castellon unde romanii sunt nationalitatea straina cea mai numeroasa si constituie un bun exemplu de integrare. In Comunitatea Valenciana traiesc mai mult de 141.000 de romani, din care mai mult de 55.000 se concentreaza in orasul Castellon si provincia din care face parte. Majoritatea romanilor au venit aici cautand o viata mai buna, pentru a munci si pentru a-si creste copiii. Comportamentul necorespunzator al catorva nu poate sa pateze imaginea intregului grup. Prejudecatile si generalizarile intotdeauna sunt injuste.

Rep: – Presedintele guvernului regional, Francisco Camps, a vizitat de curand Romania. Credeti ca prezenta imigrantilor romani aici favorizeaza relatiile economice dintre Romania si Comunitatea Valenciana?

Rafael Blasco: – Vizita presedintelui Camps in Romania a fost foarte fructifera pentru strangerea legaturilor de uniune dintre Comunitatea Valenciana si tara voastra. Desigur ca prezenta colectivului de romani in societatea valenciana este importanta si stimuleaza relatiile economice bilaterale.

Rep: – Imigratia romaneasca masiva este destul de recenta. A reusit aceasta sa ajunga la o maturizare sociala si organizatorica pentru a fi un interlocutor de incredere si eficient in dialogul cu institutiile regionale si cu societatea valenciana?

Rafael Blasco: – In mod categoric, da. Asa o demonstreaza entitatile romanesti precum Fundatia Sfantul Nicolae cu care Consiliul Solidaritatii si Cetateniei are o colaborare constanta. Fundatia Sfantul Nicolae a fost creata in Castellon in 2006 pentru a sprijini valorile si cultura comunitatii romanesti, precum si pentru a facilita integrarea romanilor in societatea valenciana. Acest tip de entitati sunt interlocutori foarte valorosi pentru administratie deoarece apara interesele colectivului plecand de la o pozitie constructiva iar rezultatul este o integrare reala in societatea gazda, fara ca aceasta sa insemne abandonul culturii initiale si a propriilor obiceiuri. Idealul de integrare pentru Generalitat este ca imigrantii sa se simta parte a Comunitatii si sa apartina la doua teritorii: cel in care s-au nascut si cel in care traiesc.

Rep: – A ramas putin pana la alegerile municipale. Unii analisti considera ca romanii voteaza in mod traditional cu dreapta ca reactie la proasta experienta cu dictatura comunista din tara lor. Va exista un mesaj particular din partea Partidului Popular din Comunitatea Valenciana pentru alegatorii romani din Comunitate?

Rafael Blasco: – Mesajul Partidului Popular pentru alegatorii romani este acelasi ca pentru oricare cetatean al Comunitatii: ii indemnam sa participe la alegerile municipale din luna mai pentru ca a-si exercita dreptul de vot, care reprezinta cea mai inalta forma de afirmare a democratiei si libertatii si acest lucru il stim si il apreciem mai bine decat oricine, cei care din nefericire am trait in tari cu regimuri dictatoriale. Daca in afara de a participa la alegeri, vor dori sa se alature proiectului PP-ului, cu atat mai bine.