Toamna se numără… elevii, iar în Spania sunt aşteptaţi la şcoală peste 120 de mii de copii români cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Potrivit datelor din 2009, în Spania erau înregistraţi peste 150 de mii de copii de naţionalitate română cu vârste sub 19 ani. Şi pentru ei ca şi pentru colegii spanioli, întoarcerea la şcoală după o vacanţă de vară lungă este un stres.

Pe lângă ei, părinţii sunt cei care trebuie să facă faţă cheltuielilor de început de an, când se plătesc sume destul de mari pentru echiparea elevului pentru tot anul şcolar. În regiunile Spaniei, unde cărţile se plătesc, sumele depăşesc şi 500 de euro pentru fiecare copil. În faţa acestei situaţii e bine să fiţi precauţi şi să urmaţi sfaturile celor care ştiu cum se poate „supravieţui” începutului de an şcolar.

Evitaţi mărcile sau rechizitele cu personaje faimoase din desene animate sau din serialele pentru copii. Produsele mai scumpe nu sunt întotdeauna şi cele mai bune” – acestea sunt câteva din sfaturile pe care le oferă asociaţiile de protecţie a consumatorilor părinţilor, această perioadă de pregătire a începerii anului şcolar.

Şcolile nu pot obliga pe nimeni să cumpere cărţile, rechizitele sau uniformele dintr-un magazin anume şi această situaţie poate fi denunţată dacă se produce. Nu vă luaţi după reclamele şi marile anunţuri de reduceri. De asemenea, asociaţiile de consumatori recomandă tuturor părinţilor să mai caute haine şi pe la fraţii mai mari şi să economisească astfel o parte din cheltuieli.

Procurarea manualelor şcolare este o încercare pentru toţi părinţii, deoarece fiecare şcoala lucrează cu manuale diferite, iar librăriile sunt arhipline în aceste zile.

Preţurile nu se cunoasc aproape niciodată dinainte, dar familiile care beneficiază de subvenţia achiziţionării cărţilor primesc aproximativ 100 de euro pentru fiecare copil începând de la clasa întâi. Pentru cei mici, de grădiniţă, care au şi ei manuale, subvenţia e de 40 de euro, însă e destinată doar pentru cei de grupa mijlocie şi mare. Din cauza crizei, s-a redus atât numărul acestor ajutoare, cât şi sumele acordate. „Am plătit 120 de euro pentru cărţile de grădiniţă, fetiţa are 3 ani şi mi se pare foarte scump. În afara de asta, mai avem de plătit masa de prânz de la grădiniţă şi uniforma. Sunt foarte mulţi bani. Ne cistă cam 4 – 5 sute de euro pentru un copil„, ne mărturiseşte Maria, o mamă pe care am găsit-o într-una din librăriile spaniole, care în aceste zile vând mai mult decât în tot anul.

Am cumpărat câteva, pentru că fata are manualele de la un văr. Am luat doar caietele de activităţi şi uite, nişte caieţele pentru clasa a treia costă foarte mulţi bani: 138 de euro. Acestea sunt pentru cea mică, acum urmează să cumpărăm pentru cea mare, care merge deja la liceu şi încă nu ştiu cât costă tot ce trebuie să cumpărăm„.

Unii părinţi se pot baza pe subvenţiile care se acordă în anumite regiuni ale Spaniei. „Este greu, însă, am reuşit să obţinem subvenţia pentru cărti anul acesta. Cea mare nu mai are nevoie de uniforma, au rămas niste fuste de la ea pentru cea mică şi ne mai descurcăm, dar oricum e o cheltuială mare. Dacă nu aveam cărţile pentru cea mică, ajungeam la 7 sau 8 sute de euro„.

O altă cheltuială este pregătirea şcolilor pentru începutul anului şcolar, dar asta nu mai este o problemă a părinţilor, ci a autorităţilor.

Curăţenia în şcolile publice, reparaţiile zugrăvelii sau ale acoperişului sunt necesare după fiecare an şcolar sau verificarea instalaţiilor, din cauza crizei s-au alocat mai puţin decât în alţi ani şi în unele zone renovările au fost chiar anulate. La Madrid, de pildă, guvernul regional a subvenţionat cu 170 de mii de euro fiecare municipiu, o suma insuficientă, care a fost completată, însă, cu sume de la fiecare primărie.

În alte regiuni cum e Coruña, guvernul regional a alocat 16 milioane de euro pentru cele 177 de şcoli şi grădiniţe publice, care aveau nevoie de izolaţie, reparaţia instalaţiilor de căldură, zugrăvitul claselor sau al clădirilor.