Interviu cu şeful Secţiei Consulare de la Madrid, consulul Petre Constantin // Majorarea taxelor consulare pe timp de criză, în condiţiile în care serviciile consulare nu au fost îmbunătăţite, a venit ca o bombă pentru buzunarele şi aşa afectate ale românilor din străinătate. În timp ce Guvernul României inventează zilnic noi biruri pe care le aplică contribuabililor, nici Parlamentul nu stă degeaba şi la iniţiativa unui grup de parlamentari de la diverse formaţiuni politice a decis să umfle taxele consulare.

Toate acestea se întâmplă însă pe fondul unei situaţii care de ani de zile a devenit critică şi aceasta se referă la incapacitatea fizică a consulatelor de a face faţă cererilor sutelor de mii de români din Spania.

Problemele sistemului birocratic al Ministerului Afacerilor Externe şi dificultatea implementării noilor paşapoarte nu face decât să crească tensiunea la sediile consulatelor, în special la cel de la Madrid, unde foarte mulţi cetăţeni vin cu o strângere de inimă şi unde pe lângă aglomeraţie trebuie să facă faţă unor noi costuri.

Multora le revin în minte experienţele negative avute în trecut cu administraţia din România şi pleacă de la început cu o dispoziţie proastă şi orice răspuns mai deplasat li se pare un atac. De asemenea, anumite persoane, ca să-şi verse nervii, se răzbună adesea pe sediul consulatului şi pe mobilierul din interior şi nu de puţine ori toaletele au fost înfundate intenţionat cu diverse deşeuri.

Suntem departe de a scuza lipsa de eficienţă a unei instituţii care funcţionează aşa cum funcţionează sub presiunea câtorva sute de români, dar în acelaşi timp persoanele care sunt nemulţumite de serviciile consulare preferă să se certe cu angajaţii consulatelor în loc să reclame situaţiile pe cale administrativă.

De anunţul privind mărirea taxelor consulare, în Spania nu a protestat nimeni, nici o asociaţie şi nici o persoană, în mod public. De asemenea, deşi se ştie că serviciile consulare de la Madrid sunt de o calitate redusă  din cauza lipsei de personal şi a dotărilor care se află într-un sediu depăşit de situaţie, la Bucureşti nimeni nu simte nemulţumirea cetăţenilor pentru că absolut nimeni nu protestează folosind căile democratice. Nemulţumiţii preferă să înfunde veceurile şi probabil că asta îi face să se simtă mult mai bine, dar asta nu îmbunăţeşte situaţia. 

Reporter: – Faptul că se măresc taxele consulare în ce fel îmbunătăţeşte activitatea consulatului? Orice mărire ar trebui să fie acompaniată de o modernizare.

Consul Petre Constantin: – De abia se împlineşte o lună de când aplicăm noile taxe, dar această mărire ne permite să mărim numărul de angajaţi din taxa de urgenţă şi să îmbunătăţim serviciile pe care le prestăm, pentru că în continuare cererile de servicii consulare continuă să fie ridicate la Secţia Consulară de la Madrid. Faptul că eliberăm rapid documentele, cererea de servicii continuă să crească. Dimineaţa avem aici cam 200 – 250 de persoane, dintre care 120 sunt aici pentru servicii de stare civilă şi 80 care solicită şi primesc titluri de călătorie, paşapoarte temporare sau depun cereri pentru paşapoarte simple electronice. 

Rep: – Cunoaştem situaţii de cetăţeni care veneau din Azuqueca de Henares la 40 de km de Madrid şi au fost trimişi la Consulatul din Ciudad Real care are în jurisdicţie regiunea Castilla La Mancha. Este adevărat?

P. C.: – Având în vedere numărul mare de solicitări noi facem anunţuri şi pe pagina web privind realizarea programărilor. Noi aici avem doar 3 staţii de lucru pe care lucrează 3 diplomaţi şi implementarea datelor în sistem pentru paşapoarte şi eliberarea celorlalte documente necesită un anumit interval de timp. Dar se primesc toate cererile aici la Madrid, pot să vină din orice zonă pentru că jurisdicţia este formală. Referitor la Consulatul de la Ciudad Real pot să vă spun chiar că sunt cetăţeni care merg şi la Consulatul de la Sevilla deşi se află în regiunea celui din Ciudad Real. Acum toate consulatele din Spania dispun de echipamentele necesare ca să poată să elibereze titluri de călătorie, paşapoarte temporare sau să preia date pentru obţinerea paşaportului simplu electronic sau electronic CRDS.

Rep: – Câte persoane formează acum personalul Consulatului de la Madrid?

P. C.: – Acum suntem exact 11 persoane. Sunt 3 angajaţi din rândul românilor din comunitate, iar restul sunt funcţionari plătiţi din taxa de urgenţă sau membri ai personalului diplomatic. 

Rep: – Şi nu ajung, bănuiesc?

P. C.: – Nu, pentru că numai în Comunitatea Madrid numărul românilor înregistraţi oficial depăşeşte 225 de mii. Apoi, în Castilla y Leon, românii ajung la 50 de mii. 

Rep: – De câţi oameni aveţi nevoie că să nu mai fie coadă la Consulat?

P. C.: – Coadă la Consulat va fi întotdeauna pentru că este destul de lung timpul de prelucrare. În curând vom lucra cu 5 ghişee, iar acum lucrăm cu 3. Într-adevăr serviciile vor fi prestate mult mai repede, dar oricum o coadă va exista. Dacă vă uitaţi şi la primăriile spaniole veţi găsi cozi, dar aici va scădea numărul celor care vor aştepta. 

Rep: – Aceasta este probabil cea mai mare nelămurire a oamenilor care văd că se măresc taxele dar se găsesc tot la coadă.

P. C.: – Fără îndoială, prin angajarea unor persoane timpul de aşteptare va scădea şi vrem să ajungem la 16 persoane angajate. O altă problemă este faptul că activitatea consulară nu se limitează numai la activitatea proprie din cadrul sediului, pentru că aici sunt şi cetăţeni români care se află în situaţii deosebite, prin spitale, în închisori, sunt copii aflaţi în centre de minori şi toţi necesită atenţia noastră. 

Rep: – Vi se pare corectă mărirea taxelor consulare?

P. C.: – Sincer să fiu, părerea mea nu contează. Eu trebuie doar să aplic exact legea. 

Rep: – Încă se păstrează acea birocraţie în cazul căsătoriilor legată de analizele medicale, iar unii români ni s-au plâns că doctorii spanioli râd de ei atunci când le solicită nişte analize pentru a se putea căsători. Până la urmă şi un cetăţean handicapat se poate căsători, nu-i aşa?

P. C.: – Da, se poate căsători. Acele certificate şi celelalte documente sunt solicitate în baza legii 119, iar acele contracte prenupţiale sunt eliberate în baza analizele prin care medicul certifică faptul că cei doi sunt apţi pentru căsătorie. Problema nu este pentru cei care au handicapuri fizice, ci din punct de vedere biologic. 

Rep: – Atunci un bolnav de Sida se poate căsători?

P. C.: – Potrivit legii, nu. Medicul certifică însă dacă cineva se poate căsători sau nu. 

Rep: – Există şi cetăţeni români care ni s-au plâns că au fost trataţi prost de anumiţi membri ai personalului consular şi aş mai vrea să vă întreb dacă se eliberează chitanţă pentru toate încasările pe care le face?

P. C.: – Toate serviciile consulare pe care le prestăm sunt înregistrate în 3 registre. Fiecare serviciu prestat este înregistrat şi în dreptul său trebuie trecută chitanţa şi plata efectuată, pentru ca în momentul în care vine un control să putem justifica toate serviciile consulare prestate. Şi vă pot spune că un astfel de control, de regulă se desfăşoară „la sânge„, timp de două săptămâni. Într-adevăr sunt persoane care nu vor să ia chitanţa, dar noi insistăm să o ia pentru a putea justifica serviciul plătit. Cetăţenii semnează pentru suma achitată. La sfârşitul orarului de lucru aceste chitanţe trebuie să se regăsească în evidenţe. 

Rep: – Şi referitor la situaţiile tensionate din relaţia cu cetăţenii?

P. C.: – În general am recomandat să se evite conflictul şi dialogul să fie constructiv. Toţi cei care vin la noi au o problemă. Toţi se grăbesc şi toţi au un loc de muncă, dar prin atitudinea aceasta ofensivă prin care spun „Mă grăbesc! Mă grăbesc!” nu fac decât să pună mai multă presiune pe angajaţii Consulatului, dar mai ales pe ceilalţi cetăţeni care aşteaptă. Unii dintre aceştia reacţionează vis-a-vis de persoanele în cauză, dar alţii se antrenează în această situaţie. Problema este că şi eu am avut nevoie de anumite documente ca să-mi rezolv anumite situaţii la autorităţile spaniole şi am stat la cozi în mod civilizat. Mai mult, am fost la o primărie din apropiere şi din păcate ghişeul s-a închis la persoana din faţa mea pentru că se terminase orarul. Şi nu a fost nici o problemă. 

Rep: – Există presiuni care se proiectează asupra Consulatului, pornind de la nemulţumirile cetăţenilor faţă de gestiunea sau faţă de unele politici ale Statului Român?

P. C.: – Suntem acuzaţi de tot felul de activităţi şi de apartenenţe, dar toţi cei care lucrăm aici suntem funcţionari şi ştiţi că un funcţionar public nu are nici o legătură cu activitatea politică, dar percepţia anumitor cetăţeni este alta. 

Rep: – Aşadar, majorarea taxelor consulare de către Parlament va fi un factor de stres pentru lucrătorii din Consulat?

P. C.: – Da. Vor fi multe critici, dar trebuie să se ştie că aceste taxe nu le-a mărit Consulatul. Taxele au fost  aprobate de Parlament, proiectul a trecut prin comisii, legea a fost publicată în Monitorul Oficial, taxele sunt publicate de asemenea. Toată activitatea noastră se desfăşoară în baza legilor. Eu nu pot să eliberez documente inventate de mine sau să încasez taxe inventate de mine. 

Rep: – Ce ne puteţi spune despre „fauna” care trăieşte în preajma Consulatului şi aici mă refer la acei popi falşi care cer donaţii sau la acele persoane care vând diverse produse?

P. C.: – Am semnalat aceste situaţii Poliţiei spaniole, care a venit de câteva ori şi i-a îndepărtat, dar aceste persoane revin. Este o problemă care ţine de competenţa Poliţiei căreia i-am solicitat să trimită cât mai des o patrulă în această zonă pentru a-i descuraja. Autoritatea Consulatului se termină însă la poartă. 

Rep: – Referitor la traducători şi ceilalţi prestatori de servicii care-şi fac veacul pe lângă Consulat ce ne puteţi spune?

P. C.: – Noi recunoaştem traducerile semnate de traducătorii recunoscuţi de Ministerul Justiţiei din România, dar în anumite situaţii le-am cerut să nu mai ofere informaţii cetăţenilor pentru că se ajunge astfel la confuzia că ar fi angajaţi ai Consulatului. Mulţi dintre ei îi dezinformează pe cetăţenii români, în loc să-i ajute, alteori îi instigă şi… 

Rep: – Şi sunt primii beneficiari ai acestor scumpiri.

P. C.: – Da aşa este, din acest punct de vedere. 

Rep: – Am observat că aveţi oameni de ordine la poartă. Pentru ce i-ai contractaţi?

P. C.: – Atât pentru menţinerea ordinii, mai ales dimineaţa pentru a descuraja acea practică de a impune liste de aşteptare, dar şi pentru a oferi informaţii. 

Rep: – Se fac în continuare liste de aşteptare pe parcursul nopţii?

P. C.: – Oamenii sunt instigaţi să vină să stea peste noapte ca să facă liste de aşteptare, dar nu acceptăm nici o listă de aşteptare. Dimineaţa se eliberează bonul de ordine, iar cetăţenii îşi pregătesc documentele la biroul de informaţii unde încercăm să-i ajutăm pe oameni să aibă totul pregătit pentru a merge la ghişeu. Facem asta pentru a evita ca anumite persoane să aştepte degeaba şi apoi să afle la ghişeu că nu au documentele necesare pentru acceptarea solicitării. 

Rep: – Sediul actual îndeplineşte toate condiţiile pentru a oferi servicii de calitate?

P. C.: – Sediul este adecvat din punctul de vedere al normelor, dar din perspectiva numărului de cetăţeni români care se află în Spania ar trebui unul mai mare. 

Rep: – Aţi avut sesizări sau proteste în urma măririi taxelor consulare, pentru că în Italia românii au protestat timp de 4 ore în faţa Consulatului din Roma împotriva majorării taxelor?

P. C.: – Într-adevăr am avut câţiva cetăţeni români care au cerut nişte informaţii în plus, dar le-am explicat că noi nu facem decât să respectăm legea. În rest nu am avut proteste.