În această dimineață, Consiliul de Administrație al Administrației Teritoriale a Generalității s-a întrunit la Barcelona, ​​​​cu participarea responsabililor pentru Serviciile Teritoriale ale regiunii. În cadrul ședinței s-a abordat problema mahalașelor și, în special, comisia tehnică care va întocmi diagnosticul acestei probleme în albia râului Besós.

Delegatul Guvernului la Barcelona , Toni Morral, a reamintit că „este o chestiune de o complexitate enormă și, prin urmare, nu putem privi în altă parte. De aceea Guvernul face acum un gest de mare curaj, punând ultima tușă în lucrul dintre departamente și instituții pentru a găsi soluții la problemă.”

Toni Morral a spus că „suntem la punctul de plecare ” și a adăugat că „diagnosticul trebuie să fie foarte precis, cu o imagine topografică a zonei albiei Besòs, unde sunt concentrate unele 500 bordeie.” Diagnosticul va include și munca de teren să studieze diferitele cazuistici și să poată analiza astfel dimensiunea socială a problemei. În plus, a subliniat delegatul, va fi necesar să se întocmească o propunere de „cum ne dorim să fie acel spațiu și să dăm un răspuns locativ oamenilor care locuiesc în aceste bordeie”.

La comisia tehnică, care va fi coordonată de Delegația Guvernului la Barcelona în numele Executivului, vor participa diferite departamente ale Generalitati, consiliile implicate și alte instituții.supramunicipale, precum Consorțiul Besòs. În plus, se va solicita colaborarea entităților sociale care lucrează cu persoane vulnerabile

Odată realizată diagnosticarea, cu un buget de 100. 000 euro, se va întocmi un plan de acțiune cu diferite programe pentru abordarea problemei din albia Besòs și în alte zone cu caracteristici similare

Sursa: Punctul de plecare al comisiei tehnice care va efectua diagnosticarea mahalacul din albia Besòs