Vicepreședintele Guvernului și Ministrul Politicilor Digitale și Teritoriului, Jordi Puigneró, a denunțat astăzi că, ca urmare a nerespectărilor și întârzierilor statului în desfășurarea Coridorului Mediteranean, „fa 25 ani pierdem trenul competitivității și al protecției mediului ”. Prin urmare, „cerem să încetați să mai fiți Coridorul nerespectării și să deveniți Coridorul oportunităților” . Puigneró a subliniat că „toate argumentele economice și de mediu indică faptul că Coridorul Mediteranean este esențial. Prin urmare, nu există nicio îndoială că dacă nu este prioritizat, dacă nu este accelerat sau, cu alte cuvinte, dacă Coridorul este marginalizat în mod conștient, nu se poate supune decât criteriilor politice ”.

Vicepreședintele Puigneró a făcut aceste declarații în timpul sesiunii Mesei strategice a coridorului mediteranean care a avut loc astăzi la Barcelona. La această întâlnire au participat coordonatorul Coridorului Mediteranean al Comisiei Europene, Iveta Radicová, coordonatorul Coridorului Mediteranean al Statului, Josep Vicent Boira, președinții Porturilor Barcelona și Tarragona, Damià Calvet și Josep Maria Cruset, și reprezentanți ai țesutului de afaceri din Catalonia. La sesiune a luat cuvântul și secretarul pentru Teritoriu și Mobilitate, Isidre Gavín.

Coridorul Mediteranean, a susținut vicepreședintele, „este una dintre principalele victime” din triplul deficit pe care îl suferă Catalonia: deficitul fiscal anual 16. MEUR), deficitul de investiții sub Statut (3. 000 MEUR) și buget deficit de neexecuție (1. 000 MEUR) ”. Acest lipsa investițiilor în Coridorul Mediteranean, pe lângă încetinirea competitivității economice a Cataloniei, contravine obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană, a argumentat Puigneró. „Există un mandat UE care cere statelor să elimine % din transportul de marfă cu trenul înainte 2030 și Spania se află în partea de jos a Europei cu 4% ” și a adăugat că “ Spania încalcă reglementările europene impuse statului de Coridorul Mediteranean pentru l 2030. Mai are doar 8 ani să-l termine și nu îl va termina ”.


Propunerea Guvernului

Pentru a inversa această situație din Coridorul Mediteranean și a rezolva deficitele și ineficiențele apărute în dezvoltarea acestuia, Departamentul al Vicepreședinției și Politici Digitale și Teritoriale a prezentat aproximativ treizeci de măsuri strategice până la 2030. Asigurarea Coridorului cu o capacitate mai mare, eliminarea blocajelor existente, îmbunătățirea performanței acestuia, creșterea rezistenței și asigurarea interconectivității între diferitele moduri de transport sunt principalele linii de acțiune ale măsurilor propuse de Guvern. Aceste măsuri ar economisi emisiile de 206.cele care generează 7. 000 camioane zilnic.

Sursa: Puigneró: „Coridorul mediteranean este esențial. Dacă există o marginalizare conștientă, se poate supune doar criteriilor politice”