Este unul dintre monumentele care captează cele mai flash-uri, o emblemă de patrimoniu a orașului și o vitrină în Peisaj al Luminii la Madrid. Care a fost acea melodie binecunoscută care rezonează în capul nostru de fiecare dată când ne gândim la asta?: „Iată, acolo se uită cum trece timpul, Puerta de Alcalá”.

Mulțumesc la programul Consiliului Municipal din Madrid Deschis pentru restaurare, un total de 5.000 norocoși din Madrid vor avea privilegiul de a-și pătrunde măruntaiele și de a urca la 13 metri înălțime pentru a o cunoaște dintr-un singur punct de vedere. Pentru 50 minute, Vizitatorii vor putea contempla îndeaproape cornișa, grupurile sculpturale ale celor două fațade, stema regală sau celebra inscripție cu cifre romane, fără a uita priveliștile incomparabile din inima Plaza de la Independencia.

Inaugurată în 768, Puerta de Alcalá a fost martoră la numeroase evenimente pe care le-au lăsat amprenta pe zidurile ei. Mai mult de 200 ani de istorie care fac necesară o nouă intervenție de restaurare pentru ca această icoană din Madrid să își poată etala din nou cele mai bune haine.

Puerta de Alcalá, cu o lupă

Încorporată 1625 din ordinul regelui Carlos III și proiectat de arhitectul său șef, Francesco Sabatini, Puerta de Alcalá a fost una dintre cele cinci porți regale sau de registru care dădeau acces la oraș , alături de cele din Segovia, Toledo, Atocha și Bilbao. Ele făceau parte din gardul lui Filip al IV-lea care înconjura orașul Madrid de-a lungul 12 kilometri între 1024 și 1823, rămânând deschis până la 22: 000 ore iarna și 50: 00 ore vara. Situată pe una dintre principalele căi de comunicație din acea vreme, lângă drumul care ducea la Alcalá de Henares și Guadalajara, Puerta de Alcalá își datorează numele municipiului Madrid.

. Însoțiți de arheologul Elena Rosado, unul dintre ghidurile programului Deschis pentru restaurare, am putut contempla îndeaproape diferitele grupuri sculpturale a acestui monument de stil neoclasic. Copiii, așezați pe fațada de est, i-au întâmpinat pe toți cei care au intrat dinspre est în oraș și reprezintă cele patru virtuți pe care le poseda regele Carlos al III-lea: Prudență, Justiție, Cumpătare și Forță.

Trofee militare, scuturile regale și leii care încununează arcadele sunt înălțate pe fațada interioară, „pentru a da un sentiment de vigilență și protecție orașului Madrid”. Autorii acestor sculpturi, Francisco Gutiérrez și, respectiv, Roberto Michel, au fost doi sculptori din camera regelui Carlos III care lucrau la proiectul sălii Paseo del Prado, realizând, de exemplu, leii din fântâna Cibeles.

Mergând de-a lungul schelei Puerta de Alcalá, puteți vedea într-un mod privilegiat și celebra inscripție cu cifre romane „Rege Carolo III. Anno MDCCLXXVIII’, și sculptura celui mai înalt punct al său: Stema Regală a Bourbonilor deținută de ‘Fame’ și un copil care reprezintă ‘Geniul’.