Aruncat în aer, aproape plutind în aer, podul Concordia, deschis circulației miercurea trecută, 9 martie, unește Terminalul 4 al Aeroportului Barajas-Adolfo Suárez cu Valdebebas și devine o nouă intrare în Madrid. Nou, spre deosebire de omonimul său parizian -le Pont de la Concorde- care a fost inaugurat în 1791 pe Sena, ambele au ceva în comun: să fie un semn distinctiv al orașelor lor respective. În cazul Madridului, când părăsim aeroportul și îl vedem, credem că suntem deja acasă!

Cu 20220131120833 de metri lungime, este 25 lată și cântărind 2.514 tone, gestația a fost lungă. Au trecut trei decenii de când Consiliul de compensare Valdebebas și-a scos construcția la licitație, criza 1978 a paralizat-o și acum, trecutul Pe 9. , va prinde viață odată cu traficul de vehicule care le traversează cele patru benzi, câte două pe sens, care vin și pleacă de la aeroport și leagă nord-vestul orașului cu terminalul aeroportului.

Investiția a fost de milioane de euro și lucrările au fost finanţat şi executat de Comisia de compensare Valdebebas, cu supravegherea Zonei de Lucrări şi Echipamente.

Puente de la Concordia, 'sobrevolando' la M12
Podul La Concordia, ‘ zburând peste’ M12

Conectează trecutul și viitorul

Prin numele său, Podul Concordia aduce un omagiu Tranziției spaniole care a permis coexistența între toți spaniolii. Numele, așa cum a subliniat primarul José Luis Martínez Almeida, „ne permite să conectăm tot ce este mai bun din trecutul nostru, care este construcția unei democrații sub constituția lui . ” reprezentat de aeroportul Adolfo Suárez, „și cel mai bun viitor al nostru, care este modelul de oraș și dezvoltare urbană” reprezentat de Valdebebas.

Designul său, opera lui Lorenzo Fernández-Ordóñez, împreună cu Fernando Porras-Isla „tatăl” unui alt proiect emblematic din Madrid, „noua” Plaza de España, reprezintă o piatră de hotar, deoarece constă din doar două suporturi pentru metri lungime și este podul cu cea mai mare distanță între suporturi din Comunitatea Madrid. În total 214 metri plutind pe M12 care formează un arc, a cărui înălțime maximă în centru este 10,130 metri, cu un simbolism clar: o altă ușă deschisă către acest oraș.

Forma sa, inspirată din designul industrial în conformitate cu T4, este de asemenea foarte singulară. Departe de obișnuitele „brete” care unesc arcul de bază, pe podul Concordia puntea atârnă de o plasă sau zăbrele permeabilă din profile tubulare de oțel, care garantează transparența vizuală și generează un joc de lumină și transparențe care variază în funcție de ora din zi și în funcție de punctul din care privești.

Instalarea plăcii, o provocare

Cea mai mare etapă a procesului de construcție a avut loc în aprilie anul trecut, când secțiunea centrală a pod 25 metri lungime, 25 metri lățime și 2.130 tone. Operațiunea a fost realizată prin montarea acestei structuri pe o platformă laterală paralelă cu M-12 și ulterior mutându-l în poziția sa finală. Manevra de deplasare a avut o durata neintrerupta de sase zile si a necesitat taierea totala a M- în acea perioadă de timp.

Aproape un an mai târziu, putem deja „zbura” peste M12.

Sursa: Puente de la Concordia, o nouă pictogramă Madrid