O delegatie PSD condusa de Rovana Plumb se intalneste astazi, joi, cu Ministrul Muncii din Spania pentru a protesta fata de restrictiile impuse romanilor. Eurodeputata Rovana Plumb  va conduce delegatia PSD in cadrul intalnirii de joi, 13 octombrie, de la Madrid cu Valeriano Gomez, ministrul spaniol al Muncii si al Imigratiei, dupa cum se specifica intr-un comunicat emis de cabinetul europarlamentarului roman.

Intrevederea a fost solicitata de PSD pentru a discuta subiectul restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii din Spania si a solicita incetarea de urgenta a acestora.

Scopul acestei vizite este de a transmite autoritatilor din Spania ca restrictiile sunt incorecte si au efecte negative profunde, dar si de a solicita ca ele sa fie eliminate cat mai rapid. Romanii care lucreaza in Spania au contribuit si contribuie la dezvoltarea economiei spaniole, si trebuie sa beneficieze de protectie si de un tratament nediscriminatoriu„, subliniaza Rovana Plumb. Eurodeputata considera ca, indiferent de justificarea lor, restrictiile sunt o pedeapsa si un gest nedrept fata de romanii din Spania.

Decizia de a restrictiona accesul pe piata fortei de munca din Spania a afectat atat cetatenii romani care lucreaza acolo, cat si economia din Spania. Condamnarea la somaj a acestor oameni nu va face decat sa le indrepte pasii catre economia neagra. Sunt necesare programe de creare de noi locuri de munca si recalificare profesionala, de crestere a integrarii sociale – acestea ar trebui sa primeze in fata restrictiilor, deoarece sunt eficiente atat pentru romanii din Spania, cat si pentru economia spaniola„, afirma social democrata.

Rovana Plumb considera ca vina pentru situatia actuala apartine inclusiv guvernului Boc, care s-a dovedit incapabil sa?-si protejeze cetatenii aflati la munca in strainatate.

Guvernarea PDL, prin comportamentul sau lipsit de interes fata de cetatenii romani care muncesc in strainatate, a facut posibila aceasta situatie. Pasivitatea sa in politica externa, incapacitatea de a dialoga cu guvernul spaniol pentru a se impotrivi acestei decizii au dus la situatia dezastruoasa care, din estimarile noastre, afecteaza 370 000 de romani care se aflau in Spania la data introducerii noii legi si nu aveau inca loc de munca„, subliniaza Rovana Plumb.

Delegatia PSD formata din Rovana Plumb, vicepresedinte al Grupului S&D din Parlamentul European si membra in Comisia de munca a PE; Cristian Rizea, Presedintele PSD Diaspora si Geanina Boicu, Vicepresedinte PSD Diaspora se va intalni joi 13 octombrie cu delegatia spaniola compusa din Valeriano Gomez Sanchez, Ministrul Muncii si al Imigratiei, Anna Terron i Cusi, Secretar de Stat privind Imigratia, Antonio Gonzalez, Seful de Cabinet al Ministerului Muncii si al Imigratiei, Gemma Pinyol Jimenez, Secretar General al Ministerului Muncii si al Imigratiei.