Protecția civilă a Generalitati păstrează și planul PROCEDED pentru valuri puternice Se recomandă extremă precauție în mobilitate și în apropierea zonelor împădurite zone precum păduri, parcuri și grădini. Îndepărtați sau asigurați articolele la exterior pentru a preveni accidentele Protecția Civilă a Generalitati a activat în această după-amiază în alerta Urgența Specială Plan pentru riscul vântului în Catalonia ( VENTCAT ) pentru prognoza Serviciului Meteorologic al Cataloniei (SMC) de vânt puternic în această după-amiază și mai ales mâine dimineață în județe din Barcelona și Tarragona.

Potrivit SMC, prognoza meteo indică că de la prânz vântul poate depăși 147 km/ha în județele Barcelonès, Maresme , Vallès Oriental, Selva, Osona și Gironès. în județele Barcelona și Tarragona, în special în Alt Penedès și Baix Penedès . Distributia geografica a fenomenului in zona avertizata va fi extinsa si vantul va sufla dinspre vest.

Protectia Civila recomanda municipalităților că acordă o atenție deosebită mobilierului stradal și mai ales tarabelor din Sant Jordi, din cauza pericolului ca unele corturi să zboare sau să cadă și să rănească pe cineva.

În plus, se recomandă mare prudență atunci când călătoriți și în activitățile de agrement în aer liber din cauza posibilei căderi a ramurilor, copacilor și a altor elemente structurale. În momentul celor mai puternice rafale este necesar să se evite oprirea în apropierea pereților de închidere sau a elementelor similare care pot cădea din cauza efectului vântului.

In general, este necesara fixarea bine sau indepartarea obiectelor care se afla in exterior (balcoane, terase, …) si pot fi mutate prin aer. În zonele urbane, opriți-vă lângă schele, garduri sau pereți instabili, evitând rafale de vânt. Veți găsi toate aceste sfaturi pe web interior.gencat.cat/ventades

Este recomandat să urmăriți evoluția situației meteo și să urmați sfaturile și eventualele incidente prin intermediul rețelelor de socializare @emergenciescat.

Plan de pre-alertă PROCICAT de umflare

În afară de prognoza vântului, planul PROCEDAT pentru rămâne și el pe pre-alerta valuri puternice Valurile vor putea depăși cei 2,5m de înălțime la practic toate litoral, iar odata cu noile prognoze ola se intareste si sunt mai multe judete afectate si mai probabil.

Va fi mare partea de jos a componentei sudice vântul dominant va sufla dinspre vest.

Protecție civilă generală Este recomandat ca cetățenii să nu se apropie de zonele unde se sparg valurile, și să respecte închiderile pe care municipalitățile le-au făcut în zonele de coastă.

Sursa: Protectia Civila Activa in avertizeaza planul VENTCAT pentru vant puternic astăzi și mâine în special în județele Barcelona și Tarragona