Proprietarii care nu au incheiat asigurari obligatorii pentru locuinte pot plati, incepand de luna viitoare, amenzi intre 100 si 500 de lei, desi legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor prevede ca cine nu a incheiat aceste polite poate fi amendat la un an de la data prevazuta in articolul 3. Avand in vedere ca singurul ordin publicat a aparut pe 6 mai a.c., inseamna ca in luna august anul viitor ar trebui aplicate primele amenzi.

Termenele de la care se aplica amenzile au fost stabilite in concordanta cu dispozitiile Legii 260. Urmeaza ca autoritatile care vor aplica aceste amenzi sa stabileasca cand incep aplicarea amenzilor. In opinia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, termenul de la care autoritatile locale pot aplica sanctiunile este de 5 august 2011.

Nu vor fi amendati cei care au o polita facultativa de asigurare, care sa acopere cele trei riscuri obligatoriu de acoperit (de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren). 31% dintre imobilele din fondul locativ sunt asigurate prin polite facultative si, deci, proprietarii acestora nu risca amenzi.

Termenul limita pentru incheierea unei asigurari obligatorii pentru locuinta a fost 15 iulie 2011.  Asigurarea obligatorie vizeaza riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Numai inundatiile au produs in ultimii cinci ani pagube estimate la peste trei miliarde de euro – argument invocat de autoritati atunci cand au introdus obligativitatea acestei asigurari.


Presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, a anuntat ca noua lege a triplat numarul politelor, dar, si asa, doar 40%, din cele peste 8 milioane de locuinte din Romania, sunt asigurate, in prezent, impotriva calamitatilor naturale (se afla sub acoperirea unei asigurari,  facultativa sau obligatorie).

„Populatia trebuie sa fie constienta de faptul ca asigurarea locuintei este o necesitate si ca cel mai mare rau, care se poate intampla in caz de neasigurare, nu este o amenda, ci faptul ca va trebui sa suporte, din propriile buzunare, costurile de reparatie sau de inlocuire a locuintelor, daca acestea sunt avariate sau distruse, din cauza producerii unuia din cele trei riscuri”, a declarat Angela Toncescu.


Pana la 15 iulie s-au incheiat peste 700.000 de asigurari, adica sub 9% din totalul imobilelor care au destinatie de locuinta beneficiaza de o astfel de polita. Cifrele sunt sub asteptarile initiale, in conditiile in care numai inundatiile au produs in ultimii ani pagube de peste trei miliarde de euro.

Pe judete, cel mai ridicat grad de cuprindere al asiguraii obligatorii se inregistreaza in Constanta, cu peste 20%, urmat de Bucuresti, cu peste 18%, si Tulcea, Galati, Braila si Ilfov, fiecare cu peste 12 procente. La polul opus se situeaza Maramures, Salaj, Alba, Harghita, Bistrita-Nasaud si Gorj, cu sub 5% grad de cuprindere a asigurarii obligatorii.