Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a încheiat un parteneriat de colaborare cu Institutul Hispano-Român din Castellon, Spania, pentru realizarea și implementarea Proiectului „Genii ale Culturii Române”.

Proiectul vizează realizarea unei expoziții despre cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului vor fi realizate panouri descriptive cu date biografice dar și opera celor cinci mari români.

Proiectul va fi vernisat mai întâi în Spania la Castellon și apoi la Tecuci în România. De asemeni, proiectul a fost depus spre finanțare la Departamentul Românilor de Pretutindeni, iar dacă va fi declarat eligibil vom urma etapele de implementare, în caz contrar proiectul se va desfășura în format digital.

Institutul Hispano-Român, reprezentat prin președintele Manuel Păduraru, a fost fondat în anul 2006 ca o entitate non-profit cu obiectivul de a promova cultura și valorile românești în cadrul comunităților de români din Spania și de asemenea, în cadrul comunității spaniole, care se simte într-o oarecare măsura în conexiune cu comunitatea românească rezidentă și bineînțeles și cu Romania.

În toți acești ani au organizat diverse acțiuni culturale – Ziua Culturii Naționale, Ziua Eminescu, Ziua Limbii Române, Ziua Ie-i, Mărțișorul și au implementat câteva proiecte cu sprijinul și colaborarea Ministerului Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Județean Dâmbovița, etc. Unul dintre proiectele aflate în implementare în prezent este școală de limba română, de weekend pentru copii – Școala românească „Nicolae Iorga” din Castellon, care este în al treilea an de activitate. De asemeni, în cadrul proiectul vor fi promovate în Spania, istoria locală a Tecuciului, marile personalități și evenimente care au marcat trecutul urbei noastre.

Este al treilea proiect internațional în care este implicat Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci după expozițiile „Aurul și argintul antic al României” – 2016 și „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizat în anul 2021 în Spania la Muzeul de Arheologie cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Spania.
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/InstitutoHispanoRumano/