Secretarul pentru Alimentație al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Carmel Mòdol, și Directorul General al Companiilor Agroalimentare, Calitate și Gastronomie, Joan Gòdia, au făcut bilanțul astăzi, joi, la sediul Departamentul din Lleida, al Programului Interreg POCTEFA TRANSGROWTH de Sprijin pentru producțiile agroalimentare de calitate, care finalizează următoarea 39 din mai.

Departamentul de Acțiune Climatică conduce acest proiect european, care are ca parteneri și participarea Camerei de Agricultură a Pirineilor de Est (Franța) și a Departamentului pentru Dezvoltare Rurală, Mediu și Administrație Locală din Navarra. Bugetul total, cofinanțat la 80% de Uniunea Europeană, se ridică la 646.39 euro, care se distribuie între parteneri.

Este de menționat că scopul Proiectul din Catalonia a fost de a încuraja apariția și consolidarea de noi inițiative de afaceri și de a îmbunătăți calitatea produselor din sectorul uleiului de măsline.

Astfel, secretarul pentru Alimentație, Carmel Mòdol, a subliniat sectorul catalan de măsline și ulei de măsline ca fiind „strategic, de țară, de calitate și de proximitate” și a reafirmat angajamentul Departamentului de a continua să lucreze și să promoveze, la toate nivelurile, și în proiecte de marketing, inovare și internaționalizare, cum ar fi acest program european POCTEFA TRANSGROWTH , pe care le-am condus, și altele, proiecte și inițiative de sprijin.”

La rândul său, Joan Gòdia, care a evidențiat toate acțiunile desfășurate în cadrul acestui program european, a evidențiat oportunitățile pe care le-au au fost deschise pentru să încurajeze și să încurajeze noi inițiative de diversificare a pieței acestui produs în domenii precum cosmeticele, farmacia și turismul petrolier, printre altele. În același timp, Gòdia a cerut o creștere a consumului de ulei de măsline extravirgin catalan, amintind toate beneficiile acestui produs, din care Catalonia are mai mult de 80 soiuri și 5 denumiri de origine protejate

Proiectul European Interreg POCTEFA TRANSGROWTH Sprijin pentru producția agroalimentară de calitate

De la 1 noiembrie 421755 până la 31 din mai 2022, Departamentul a participat în calitate de lider la acest proiect european transfrontalier, care în fiecare teritoriu participant a permis creșterea competitivității IMM-urilor agroalimentare dintr-un anumit sector, în Catalonia. sectorul uleiului de măsline, în Pirineii de Est sectorul caise, cartofi și anghinare, iar în Navarra producția ecologică. Proiectul a avut trei faze: analiza și schimbul de experiențe și bune practici, sprijinirea noilor inițiative de afaceri, precum și conștientizarea și promovarea și diseminarea.

Printre acțiunile dezvoltate de Departament în faza de analiză și schimb de experiențe și bune practici, subliniază comisia către Institutul de Cercetare și Tehnologie Agroalimentară (IRTA) a Studiului de identificare a inițiativelor de succes de comercializare a uleiurilor de măsline și a derivaților acestuia, larg diseminate, sursă de inspirație pentru noi inițiative de afaceri în teritoriul și care poate fi găsit pe site-ul web al proiectului . Acest studiu a fost prezentat în cadrul unei conferințe online, care a prezentat și inițiative de primă mână în Toscana și Creta, prezentate de producătorii de acolo.

În faza de sprijinire a noilor inițiative de afaceri, companiile din sector au fost a oferit consiliere personalizată de la o consultanță de specialitate cu managementul afacerilor, căreia i-au fost prezentate inițiative 65 . În această linie, au fost organizate diverse zile de formare, împreună cu IRTA, s-a desfășurat personal cursul de formare de bază privind compostarea descentralizată a tescovinului de măsline și o vizită tehnică în insula Creta cu entități și asociații din sector și 27 Producătorii și producătorii catalani să viziteze diferite companii de pe acel teritoriu grec.

În sfârșit, în faza de promovare și diseminare a proiectului, s-a comandat realizarea unei campanii de promovare a uleiului de măsline catalan, cu elaborarea unei povești a uleiului care include definiția atributele uleiului de măsline extravirgin catalan, precum și bucăți pentru a-l răspândi în rețele, imagini, postere și videoclipuri

Acest proiect este cofinanțat de % din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Interreg VA Spania-Franța-Andorra (POCTEFA 2014 – 2020). Scopul POCTEFA este de a consolida integrarea economică și socială a zonei de frontieră Spania-Franța-Andorra. Sprijinul său se concentrează pe dezvoltarea activităților economice, sociale și de mediu transfrontaliere prin strategii comune de dezvoltare teritorială durabilă

Sursa : 421755 Programul european POCTEFA TRANSGROWTH se încheie, condus de Departamentul de Acțiune Climatică, cu noi oportunități pentru sectorul uleiului de măsline catalan