Nou curs modern de tracțiune animală la Școala Agricolă Manresa Școala Agricolă Manresa a Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală oferă un curs modern de tracțiune animală la Mas La Franquesa, în Moià, între 23 și 27 ianuarie și 30 ianuarie – 2 februarie, care însumează un total de 52 de ore . Acesta este primul modul de bază al unui curs mai amplu de aproape 300 de ore, dintre care mai mult de jumătate este practic, care abordează întreaga complexitate a lucrului în teren cu animale. Restul modulelor specifice vor fi dedicate defrișării, lucrului în podgorii, lucrărilor de grădină și utilității animalelor ca mijloc de transport. Toate se vor desfășura între februarie și aprilie.

Elevii vor învăța aspecte legate de hrănire, îngrijire de bază, psihologie, importanța limbajului corpului, întreținerea și repararea accesoriilor, tehnicile de manipulare și elementare, metodele de comunicare și alegerea animalului.

Nouă experți își vor contribui cu cunoștințele în cele 11 sesiuni în care a fost împărțit acest training: de la Just Serra, medic veterinar și fermier ecologic, până la Ada Torra, medic veterinar specializat în ecvidee de la Universitatea din Lleida, Quim Digon, expert în tracțiune animală, sau Jorge Sanchez, baster, pentru a numi câteva.

Pentru Bernat Torras, coordonatorul cursului, „Tracțiunea animală modernă are o filozofie care trebuie să fie în concordanță cu proiectul tău. Dacă aveți 200 de acri de cereale, nu este o alegere bună acum. Dar este în alte situații, de exemplu pentru vii și pentru a face alte lucrări agricole sau în pădure”. Pentru el, care se dedică oferirii de servicii în tracțiunea animalelor, caii, catârii sau boii sunt colegi de muncă, nu doar un alt instrument. „Ei furnizează și gunoi de grajd, pot pășuna subarbustul, nu compactează solul și vă ajută să vă faceți mai conștienți de ceea ce faceți și de ce o faceți”.

O tracțiune animală modernă, cu multe posibilități

Asociația Catalană de Tracțiune a Animalelor (ACTA) este forța motrice din spatele acestui training. Scopul este de a contribui la depășirea obstacolelor care apar atunci când se are în vedere încorporarea forței de muncă animale într-o fermă agricolă. Pentru Bernat Torras, care face și parte din asociație, „în țările europene s-a menținut folosirea animalelor și mai există oameni dedicați confecționării instrumentelor necesare, modernizării și îmbunătățirii acestora, dar nu este cazul la noi. Nici aici nu s-a menținut selecția raselor cu aptitudini mai bune pentru muncă.” Toate acestea fac situația mult mai complexă.

În prezent, ACTA are aproximativ douăzeci de persoane asociate și are aproximativ cincisprezece moșii agricole pentru a susține diferitele sesiuni ale modulelor și practicilor planificate. Modulul specific de grădinărit se va face sub organizarea Școlii Agricole Manresa, care va elibera o adeverință celor care au absolvit modulul de bază și, de asemenea, modulul de grădinărit.

sursă: Primul modul de instruire despre tracțiunea animală modernă