Manuela Carmena s-a dus până în orașul din România de unde provin majoritatea românilor care trăiesc pe străzile Madridului.

Primarul capitalei spaniole a încercat să convingă autoritățile locale din Țăndărei și Ialomița despre necesitatea de sprijini întoarcerea acasa a familiilor de români, mulți dintre ei de etnie rromă, care locuiesc în corturi pe spațiile publice din Madrid.

Autoritățile de la Madrid încearcă de câțiva ani să reducă numărul cerșetorilor români prin măsuri sociale, dar la ora actuală există peste 300 de compatrioți care trăiesc sub cerul liber, mai ales după ce a fost desființat cartierul de colibe El Gallinero.

Împreună cu consilierul pentru Egalitate, Drepturi Sociale și Muncă, Marta Higueras, primarul Madridului a vizitat orașul Țăndărei, a intrat în casele localnicilor și a fost primită de primarul Nicoleta Toma, de prefectul Gigi Petre, de consilierul de stat pentru minorități, Dana Varga, și de secretarul de stat pentru Rromi, Daniel Rădulescu.

Primăria Madrid dorește să pună în mișcare la Țăndărei o serie de acțiuni în domeniul învățământului și protecției copiilor, care să genereze o dezvoltare economică a zonei începând din 2019.

Nu se știe încă ce măsuri doresc să implementeze autoritățile de la Madrid, dar scopul acestora este să reducă numărul cerșetorilor români din capitala Spaniei.

În cadrul deplasării sale în România, Manuela Carmena a vizitat-o și pe Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, care a participat recent la Madrid la un congres pentru combaterea violenței urbane.

Cele două primărițe au semnat un acord general de colaborare între instituții, care ar putea avea primele aplicații în domeniul gestionării traficului și reducerii poluării.