Judecatoria din localitatea catalana Badalona a decis sa anuleze pentru a doua oara procesul in care primarul Xavi Albiol este acuzat de incitare la ura rasiala. Acesta a fost denuntat pentru ca in aprilie 2010, impreuna cu liderul regional al Partidului Popular, Alicia Sanchez Camacho, a impartit pliante prin care critica prezenta imigrantilor romani in Badalona si ii acuza de delincventa.

Unul dintre mesajele cuprinse in pliantul electoral era „Nu vrem romani”. Judecatorul a considerat ca acele brosuri distribuite de liderii Partidului Popular nu pot constitui baza unui delict de incitare la ura si la discriminare rasiala asa cum au denuntat mai multe organizatii nonguvernamentale.

In acelasi timp, instanta a semnalat „excese verbale” in campania initiata de actualul primar al orasului Badalona, insa nu merge mai departe cu ancheta. La aflarea vestii, primarul Xavi Albiol a interpretat decizia instantei ca pe o justificare a propagandei sale anti-imigratie si i-a indemnat pe locuitori „sa-i incolteasca legal” pe tiganii romani care produc „insecuritate” si sa-i faca sa plece.