Poetul Gheorghe Vinţan, rezident în Spania, este autorul primei biografii în limba română a lui Juan Ramón Jiménez, premiat cu Nobel pentru Literatură în 1956, a cărui viaţă şi operă o studiază de mai bine de 40 de ani.

Gheorghe Vinţan a prezentat traducerea biografiei în cadrul unei eveniment, organizat în 13 martie la Moguer (Huelva), în casa natală a lui Juan Ramón Jiménez.
Volumul are aproximativ 300 de pagini în care se povesteşte, potrivit agenţiei de presă EFE, viaţa poetului spaniol „din vremea copilăriei petrecute în Moguer, perioada şcolară, viaţa alături de Zenobia, epoca exilului şi etapele sale creatoare”.
Gheorghe Vinţan este şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Juan Ramón Jiménez y Lucian Blaga” din Comunidad de Madrid şi a mai organizat în trecut evenimente culturale legate de operele celor doi autori. Acum se declară mulţumit de faptul că a reuşit să tipărească această biografie în limba română, pe care o dedică cititorilor români, dornici să cunoască mai bine viaţa unui autor universal.
Cu aceeaşi ocazie, la Casa Natală din Moguer, Gheorghe Vinţan a prezentat şi o antologie Juan Ramón Jiménez, compusă din 77 de poeme ale autorului spaniol.
Vinţan a mai publicat, în 2008, o antologie de poezii cu titlul „Primavera adentro”, la editura din Cluj Napoca, unde a apărut şi biografia lui Juan Ramón Jiménez.
Prezentarea cărţii a fost urmată de lectura unor poezii scrise de Estrella Cuadrado şi de un recital susţinut de cântăreaţa Chili Valverde, din poemele scrise de Juan Ramón Jiménez.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}