COMUNICAT DE PRESĂ

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, astăzi, la semnarea primelor 6 contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență, selectate în cadrul apelurilor de proiecte pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, care are drept obiectiv dezvoltarea durabilă urbană și rurală, prin utilizarea soluțiilor verzi și digitale.

Este vorba despre șase contracte de finanțare încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în valoare de aproximativ 7,2 milioane de lei și care vizează reformarea și digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială și urbană la nivelul autorităților publice locale. Acestea se adaugă primelor șapte contracte finanțate prin PNRR, din Componenta 5 – ”Valul Renovării”, semnate de Guvern în data de 7 iunie, pentru care au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de o finanțare de 2,4 miliarde de euro.

”România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR. Continuă contractările și avem, astăzi, confirmarea că există interes și că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se concretizeze în beneficiul cetățenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informațional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunitățile finanțării de proiecte și reforme prin PNRR și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

“În cadrul componentei “Fond Local”, finanțate prin PNRR, Guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale o plajă variată de investiții publice, din care aceste autorități au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea lor, în cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achiziția de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului, până la construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică, toate pot fi accesate prin platforma digitală pusă la dispoziție de către minister. Îndemn autoritățile locale să se folosească de cele 10 zile rămase pentru a depune spre finanțare aceste proiecte”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

De la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanțare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente. Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.

***

Ceremonia de semnare a primelor contracte finanțate din Componenta 10 – „Fondul local” a PNRR

[Check against delivery]

Dan Cărbunaru: Bună ziua! Bine ați venit la ceremonia semnării contractelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru Componenta 10 – „Fondul local”, din cadrul primei runde. Contractele vor fi semnate în prezența prim-ministrului României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, de către domnul ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, domnul Cseke Attila, și de către cei șase reprezentanți ai Unităților administrativ-teritoriale, în ordinea pe care o voi anunța. Așadar, primul contract care va fi semnat are ca beneficiar comuna Deleni, județul Iași, reprezentantă de către domnul Dumitru Prigoreanu, domnia sa va semna contractul împreună cu domnul ministru Cseke Attila. Proiectul vizează elaborarea Planului urbanistic general în format digital al comunei Deleni, județul Iași, are o valoare totală a contractului de finanțare de 443.043 lei, fără TVA, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 527.000 lei.

Urmează semnarea contractului de finanțare pentru comuna Lupeni, județul Harghita, reprezentată de domnul Lehel Kovaks. Proiectul vizează elaborarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană a planului urbanistic zonal a comunei Lupeni, județul Harghita, un contract cu o valoare de finanțare totală de 635.594 lei.

Îl invit acum pe reprezentantul comunei Călinești, județul Teleorman, domnul Gabriel Haită, pentru a semna contractul de finanțare, un contract care vizează actualizarea și transpunerea în format GIS al Planului urbanistic general al comunei Călinești, județul Teleorman. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 527.221 lei.

Îl invit acum pe domnul Narcis Petre. Orașul Tismana, județul Gorj, va beneficia de elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) la nivelul acestei unități administrativ-teritoriale, în valoare totală de 322.190 lei.

Domnul Enache Sorin, viceprimarul municipiului Galați, județul Galați, va semna, alături de domnul ministrul Cseke Attila, un contract de finanțare în valoare totală de 3.790.134 lei, vizând actualizarea documentației de urbanism pentru Planul urbanistic general al municipiului Galați.

În final, îl invit alături de noi pe domnul vicepreședinte Mihnea Mălan. Domnia sa va semna, din partea Consiliului județean Bihor, alături de domnul ministru Cseke Attila, actualizarea Planului de amenajare a teritoriului județean Bihor, un proiect finanțat, prin PNRR, cu 1.388.349 lei.

Vă mulțumesc, și îl voi invita pe domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă să transmită mesajul domniei sale în cadrul acestei ceremonii.

Nicolae Ciucă: Bună ziua, domnule ministru, domnilor primari, doamnelor și domnilor! Am să încep prin a mulțumi domnului ministru, întregului personal de la Ministerul Dezvoltării pentru activitatea pe care au depus-o până în acest moment, astfel încât să fie semnate primele contracte în cadrul PNRR.

Doresc să aduc aminte că, în urmă cu câteva zile, mai precis pe 7 iunie, au fost semnate primele contracte în cadrul componentei „Valul renovării”, iar astăzi semnăm și, practic, pornește cea de-a doua componentă „Fondul local”. Este o oportunitate cât se poate de importantă, pe care nu ne permitem să o ratăm și anume să punem în aplicare toate aceste oportunități care ne sunt oferite pentru dezvoltarea comunităților atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Ceea ce am observat și data trecută și astăzi, iată, avem reprezentanți primari ai localităților de pe întreg cuprinsul țării. Este un instrument pe care fiecare dintre cei aflați în funcția de primar trebuie să îl folosească și trebuie să îl acceseze, ținând cont de facilitățile care au fost puse la dispoziție de către Ministerul Dezvoltării. Spuneam data trecută și îi felicitam pentru că au reușit să digitalizeze și să realizeze un cadru transparent pentru tot ceea ce e înseamnă oportunitatea de a accesa aceste proiecte și de a accesa fondurile necesare pentru dezvoltarea și modernizarea comunităților de pe întreg teritoriul țării.

Ceea ce cred că este, de asemenea, important de subliniat este că înainte să se fi terminat apelul de proiecte, iată reușim să semnăm primele contracte. Chestiunea aceasta se întâmplă, deoarece au fost realizate acele mecanisme, astfel încât proiectele care îndeplinesc toate condițiile pot fi selecționate și asumate prin semnarea contractelor, deoarece există sume prealocate și în felul acesta nu există niciun fel de dubiu, există doar, sigur, cerința ca proiectele să fi fost temeinic întocmite. Practic, este datoria noastră, a tuturor, atât a instituțiilor guvernamentale, cât și a autorităților locale, să continuăm să folosim aceste mecanisme, prin care să asigurăm atât partea de eficientizare termică, de dezvoltare verde și să punem în valoare tot ceea ce au reușit instituțiile statului să faciliteze, astfel încât autoritățile locale să poată accesa cât mai ușor la aceste oportunități. Discutam mai devreme cu domnul ministru și spunea că există deja planuri-tip, care au fost puse pe site-ul Ministerului Dezvoltării și care pot fi folosite de către autoritățile locale fără să mai fie nevoie de timp și de resurse pentru a întocmi planuri noi. Toate aceste planuri-tip pot fi folosite pentru construcția de locuințe pentru specialiști, atât din domeniul învățământului cât și din domeniul sănătății. Sunt mecanisme și instrumente simple, pe care le punem la dispoziția autorităților locale, astfel încât să facilităm cât mai mult accesul la resurse și, bineînțeles, la implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Avem datoria să facem toate aceste demersuri, pentru a nu ne mai întâlni cu situația pe care am avut-o nu cu mult timp în urmă la podul de peste Siret, din județul Neamț, și folosesc această oportunitate pentru a solicita încă o dată atât instituțiilor guvernamentale, cât și autorităților locale să finalizeze, să înceapă și să finalizeze evaluările la toate aceste lucrări de infrastructură, pentru a putea să evităm orice astfel de situație. Vă mulțumesc!

Dan Cărbunaru: Mulțumesc şi eu, domnule prim-ministru! Îl invit acum pe domnul ministru Cseke Attila să transmită mesajul domniei sale.

Cseke Attila: Domnule prim-ministru, stimați reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale, prin „Fondul local”, o varietate largă de investiții, începând de la posibilitatea achiziționării unor mijloace de transport în comun nepoluante până la construcția de clădiri performante energetic pentru specialiști, tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, dar și investiții în construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică, respectiv aceste documentații care sunt absolut necesare pentru amenajarea teritoriului și dezvoltarea rurală și urbană a oricărei localități. Este un fond acest fond local, care are o valoare de 2,73 de miliarde de euro și care, prin mecanismele create, își propune să asigure o dezvoltare echilibrată a teritoriului național. Practic, posibilitatea care s-a oferit tuturor UAT-urilor, indiferent de locația acestora din întreaga țară, de avea fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri, în interiorul cărora aceste investiții pot fi prioritizate de către UAT în funcție de nevoia comunități locale, ne-a oferit această posibilitate, pe lângă platformă digitală și procedurilor simplificate, să încheiem deja contracte de finanțare și pe „Fondul local”. Acest apel de proiecte rămâne deschis în această etapă încă 10 zile până în 30 iunie și, evident, îi felicităm pe cei care astăzi au încheiat contractele, săptămânile următoare vom încheia noi contracte și îi îndemnăm pe toți cei care încă nu au apelat la acest fond local să facă acest lucru în următoarele 10 zile. Mulțumesc mult.

Dan Cărbunaru: Mulțumesc și eu, domnule ministru. Cu aceste cuvinte, ceremonia de semnare a contractelor din PNRR se încheie. Mulțumesc!

Sursa: Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Implementarea PNRR continuă cu semnarea de contracte importante pentru dezvoltarea și modernizarea comunităților locale