Consiliul Școlar al Comunității Madrid a organizat această zi

Pe 17 ianuarie 2023, Consiliul Școlar al Comunității Madrid a prezentat Raportul „Competențele profesionale de predare, orientări pentru personalul didactic al viitorului” realizat împreună cu Grupul de Cercetare în Politici Educaționale Supranaționale (GIPES) al Universității Autonome din Madrid .

Acest Raport analizează diferitele tendințe pe care le putem găsi în materie de competențe didactice pe scena internațională și națională și propune linii directoare pentru dezvoltarea unui cadru de competențe didactice.

Cadrele didactice sunt principalul atu al sistemului educațional, prin urmare, dezvoltarea competențelor lor a fost una dintre principalele probleme care a ocupat diferite organizații internaționale, precum OCDE sau UNESCO, și care este încorporată în politicile educaționale ale Uniunii Europene. În aceeași direcție, Comunitatea Madrid lucrează continuu pentru a îmbunătăți competențele de predare prin inițiative precum Planul inițial de formare a profesorilor (CID) sau crearea de ISMIE (Institutul Superior de Inovare Educațională din Madrid). Cu scopul de a adăuga la această activitate și de a continua îmbunătățirea calității sistemului educațional de la Madrid, Consiliul școlar al Comunității Madrid, la solicitarea vicepreședintelui și a ministrului educației și universităților, a comandat GIPES acest raport privind „ Competențe profesionale de predare, linii directoare pentru profesorii viitorului”, coordonat de profesor domnul Javier Vallecare este și membru al Consiliului nostru, și care a fost realizat în colaborare cu Domnul Isus MansoDecanul Facultății de Formare și Educație a Profesorilor a UAM, doamnei Lucía Sánchez-Tarazaga Y domnul Adrian Neubauer.

Pe baza unei analize a politicilor supranaționale, naționale și regionale privind competențele didactice și cu colaborarea diverșilor agenți și a nenumăraților profesori în cercetarea lor, GIPES a dezvoltat un model cadru de competențe numit „Modelul 9:20”, care stabilește nouă scenarii diferite. în care profesia didactică dezvoltă și definește 20 de competențe de performanță pentru munca cadrelor didactice, care corespund celor din domeniul disciplinar, celor din domeniul pedagogic și așa-numitele transversale sau abilități soft. Acest cadru, în care GIPES continuă să lucreze, este notat în Raportul menționat mai sus și, printr-un simplu chestionar, va oferi un instrument foarte util pentru îmbunătățirea abilităților didactice.

Raportul despre „Abilități de predare profesională, linii directoare pentru profesorii viitorului” Astfel, devine un instrument de referință pentru cei care doresc să găsească un cadru de referință pentru îmbunătățirea predării, începând cu profesorii interesați de formare continuă, pentru a oferi oportunități de învățare studenților și, prin urmare, a contribui la excelența sistemului educațional de la Madrid.

Directorul general de bilingvism și calitate a predării, doamna Mercedes Marín García, care a insistat asupra angajamentului Comunităţii Madrid cu formarea profesorilor. A fost și coordonatorul GIPES, domnul Javier Valle și decanul Facultății de Formare și Educație a Profesorilor din UAM, Domnul Isus Manso. Ei au făcut o prezentare minuțioasă a Raportului invitând la lectura acestuia, precum și a publicațiilor anterioare ale autorilor pe această temă și modelul 9:20, care vor fi publicate în curând.

La eveniment au fost prezenți directori ai instituțiilor de învățământ superior din cele 5 direcții de zonă teritorială, înalți funcționari ai Vicepreședinției și Ministerului Educației și Universităților, diverși reprezentanți ai comunității educaționale din Madrid, reprezentați în principal în figura directorilor Consiliului Școlar Comunitar al Madrid, Inspectoratul Educațional, Președintele Consiliului Școlar de Stat și președinții mai multor Consilii școlare autonome, precum și alte personalități din lumea educațională, precum membrii Colegiilor de Doctori și Absolvenți din Madrid și Catalonia, Directorul General al Fundația SM, printre altele.

În final, actul s-a încheiat cu un moment mai relaxat în care s-a oferit o cafea extraordinar de organizată și servită de către Studenți de nivel mediu de formare profesională ai CIFP Simone Ortega de Móstolescărora dorim să le mulțumim pentru participarea alături de echipa de conducere și de profesorii Școlii.

Raportul complet este disponibil la următorul link:

https://gestiona3.madrid.org/bvirtual/BVCM050623.pdf

SITE-UL CONSILIULUI ȘCOLAR AL COMUNITĂȚII MADRID

Sursa: Comunitatea Madrid – Prezentarea raportului privind competențele didactice