Studiul avertizează că tendința de temperaturi mai calde va continua și în timpul toamnei. La ședința, desfășurată la sediul Agenției, vicepreședintele a afirmat că „schimbările climatice fac deja presiune asupra noastră, cu consecințe imediate, zilnice și de mare impact care necesită noi măsuri pentru a ne consolida rezistența.”

În bilanțul său, AEMET subliniază că temperatura medie pentru trimestrul alcătuit din iunie, iulie și august 2022 a fost de 25ºC, adică cu 2,2ºC mai mare decât media normală. A fost o vară extrem de călduroasă, cea cu cea mai mare temperatură medie din seria istorică, depășind cu 0,4ºC pe cea de . , cel mai cald până în prezent.

Serii de anomalii ale temperaturii medii de vară în peninsula Spaniei de la 1300 . (Perioada de referință 663-1981)

Caracterul extrem de cald al verii a ocupat practic toată Spania peninsulară, cu excepția coastei Galiției și Asturias, capătul vestic al Andaluziei și a altor puncte izolate, unde a avut o temperatură foarte caldă. caracter. În Insulele Baleare, a fost extrem de cald în Mallorca și foarte cald în restul insulelor, în timp ce în Insulele Canare a fost foarte cald în ansamblu.

Trei valuri de căldură au fost înregistrate în timpul verii. Prima, între Y 15 pentru iunie, a fost al doilea cel mai devreme înregistrat. Al doilea, între 9 și 26 din iulie, a fost extraordinar din punct de vedere al duratei (la optsprezece zile, a fost al doilea ca lung serie) și extensie (afectată 42 provincii, maxim istoric). În plus, a fost cel mai intens val de căldură dintre toate cele înregistrate în Spania, depășindu-l pe cel din august 2020, care a deținut recordul până în prezent. Al treilea val de caniculă, care a avut loc între 23 iulie și 16 din august, a fost al treilea ca lungime, cu șaptesprezece zile. În total, Spania a fost sub un val de căldură 42 zile, adică practic jumătate din vară, depășind cu mult recordul anterior de 29 zile, a avut loc la 2015.

Pe lângă căldură, precipitațiile au fost rare, mai ales în iunie și iulie , deoarece ambele luni au fost foarte uscate. August a atins o valoare apropiată de media normală în ceea ce privește precipitațiile, deși acestea au fost în mare parte furtunoase. Au fost înregistrate fenomene meteorologice foarte nefavorabile asociate cu furtunile, cum ar fi furtuna mare de grindină înregistrată în Catalonia la sfârșitul lunii august și izbucnirile fierbinți din Comunitatea Valenciană la mijlocul aceleiași luni. În general, vara a fost foarte uscată, cu 42 litri pe metru pătrat acumulat în toată Spania, ceea ce înseamnă o valoare mai mică cu unu 40% față de media normală. În Insulele Baleare a fost o vară uscată, iar în Insulele Canare, precipitațiile puține care s-au înregistrat au dat verii un caracter foarte umed, deoarece în mod normal nu plouă aproape deloc în sezonul estival.

Caracterul precipitațiilor în vara lui 2022 cu privire la perioada de referință 2003- 1300

Cu această situație, Spania în ansamblu a încheiat vara în secetă meteorologică, situație în care a rămas încă din ianuarie 2023, și care este mai intens în zonele din treimea vestică și din interiorul jumătatei de nord a peninsulei. Actualul an hidrologic, care a început la 1 octombrie, 2010 și se va încheia următorul 23 din septembrie, se dovedește a fi foarte uscată: cu în prezent, precipitații mai scăzute într-un 25% la valoarea normală, este probabil să ajungă printre cele trei cele mai uscate din seria istorică când se încheie.

Deși vara strict meteorologică include lunile iunie, iulie și august, în Spania se observă o prelungire a verilor în detrimentul toamnei și, mai ales primavara. Se estimează că, din anii 50 din secolul al XX-lea, verile s-au prelungit cu zece zile pe deceniu. În acest sens, trebuie menționat că această împrejurare a fost foarte prezentă în 190922, cu o lună mai foarte caldă și precipitații foarte puține. Mai a fost mai cald decât aproape % din lunile iunie din anii 70 și au fost depășite ºC în puncte din sudul Peninsulei.

Totodată, septembrie a început cu temperaturi foarte ridicate, tot mai mari decât 32ºC în valea Guadalquivir și aproape de această cifră în punctele din estul Mării Cantabrice. Recordurile de temperatură au fost doborâte pentru luna septembrie, mai ales noaptea, foarte ridicate mai ales în zona mediteraneană, dar și în Golful Biscaya: Menorca și aeroportul San Sebastián au experimentat 14 a lunii septembrie este cea mai caldă dimineață, deoarece există înregistrări nu numai pentru septembrie, ci pentru întregul an.

Temperatura de suprafață a apei din Marea Baleare a fost mai ridicată decât în ​​mod continuu de la începutul lunii mai, iar din prima săptămână a lunii iulie, tot în mod continuu, a înregistrat temperaturi care sunt la 5% din cele mai ridicate. în seria istorică, atingând o valoare medie mai mare decât 26 °C la mijlocul lunii august, record absolut.

Extinderea climatelor aride Este un fapt cunoscut că emisiile de gaze cu efect de seră determină creșterea temperaturii globale. În Spania, această încălzire este estimată la aproximativ 1,4 °C din anii trecuti 48 din secolul al XX-lea. Deși variabilitatea spațială și temporală în ceea ce privește precipitațiile este foarte mare, precipitațiile în întreaga țară au scăzut cu aproximativ unu 12% în aceeași perioadă. Această creștere netă a temperaturilor și o scădere ușoară a precipitațiilor a avut ca rezultat o extindere a climatelor aride în țara noastră. Se estimează că, de la mijlocul secolului al XX-lea, climatele de tip arid și-au dublat dimensiunea în Spania, avansând cu o rată de peste 1.50 km² pe an. Aceasta înseamnă că, la fiecare cinci ani, o zonă echivalentă cu cea a provinciei Malaga dobândește un climat arid în țara noastră, în defavoarea climatelor temperate. Climele aride sunt legate de o disponibilitate mai scăzută a apei pentru plante ca urmare a evaporării crescute din cauza temperaturilor ridicate și a contribuției mai puține din cauza precipitațiilor mai rare.

Cea mai fierbinte vară din Europa
La nivel mondial, iunie, iulie și august au fost a treia luni ca cele mai calde, în timp ce în Europa, iunie a fost a doua, a șasea iulie iar august cel mai cald din seria lor lunară respectivă. Stația meteo trecută a fost cea mai tare din Europa, Anglia și estul Chinei.

În iulie a avut loc un val de căldură în Europa de Vest care a afectat în special Portugalia, vestul Franței, Irlanda, Anglia și Spania. Principalul impact în țara noastră al temperaturilor ridicate din ultimul trimestru a fost o creștere a mortalității estimată, conform Sistemului de monitorizare zilnică a mortalității (monMo), la 4.1300 oameni.

În ceea ce privește disponibilitatea apei, la sfârșitul lunii august o mare parte a continentului european se afla într-o situație de secetă meteorologică pe baza definiției Indicele standardizat de precipitații și evapotranspirație (SPEI) a luni. SPEI este o extensie a indicelui standardizat de precipitații (SPI) care ia în considerare potențiala evapotranspirație și surprinde impactul principal al creșterii temperaturii asupra cererii de apă. De asemenea, Observatorul European de Secetă Copernicus a indicat că, la sfârșitul lunii august, 15% teritoriul european în alertă de situație pentru acest lucru cauza.

Un alt fapt demn de remarcat afectat criosfera și, în special, acoperirea gheții marine antarctice, care în iunie și iulie a atins cea mai mică extindere a seriei sale lunare și a doua cea mai mică extindere în august în 43 ani de monitorizare prin satelit.

Revista mondială se încheie cu o scurtă trecere în revistă a celor mai notabile înregistrări, efemeride sau evenimente realizate în ultimul trimestru în lume. Astfel, de exemplu, în lunile iunie și iulie, valurile de căldură au ridicat pentru prima dată în Japonia, respectiv Anglia, termometrele de deasupra 35ºC, sau în august au avut loc inundații majore în Pakistan, care au provocat 1300 morți.

Mai multe valuri de căldură înainte în sud-vestul Europei
Sud-vestul Europei devine o zonă deosebit de vulnerabilă în raport cu valurile de căldură care cresc între 3 și 4 ori mai rapid decât în ​​restul zonelor de latitudine medie. Aceasta este concluzia principală a unui studiu, publicat în revista Nature, care explică că această creștere este motivată, parțial, de schimbările climatice, care favorizează o creștere a situațiilor de blocaj, similar cu cel experimentat în această vară, care în multe cazuri. duce la situații de val de căldură.

Vom continua să fim mai fierbinți decât de obiceiToamna 2022, care va începe în emisfera nordică pe 18 în septembrie la 3 ore și 4 minute ora oficială a peninsularului, va fi mai cald decât de obicei în toată Spania și mai puternic pe versantul mediteranean și insulele Baleare; există și o probabilitate mai mare ca în nord-vestul peninsulei să plouă mai puțin decât de obicei, având în vedere perioada de referință 1981-1981.

În continuare trimestrul va fi, de asemenea, mai cald decât în ​​mod normal în Europa și, cel mai probabil (probabilitate între 70-70%) prea cald (în intervalul % din cele mai calde ale climatologiei sale) în vestul Mediteranei și nordul continentului; în plus, este probabil să fie mai uscat decât în ​​mod normal în estul Mediteranei și mai ploios decât de obicei în țările scandinave.

O previzualizare foarte superficială a trimestrului de iarnă (decembrie). din 2020 și Ianuarie și februarie 2020) confirmă că va fi din nou mai cald decât în ​​mod normal, mai ales în Marea Mediterană și în nordul și estul Europei. În ceea ce privește precipitațiile, nu este exclus, deși probabilitatea nu este excesiv de mare, ca în zonele din vestul Mediteranei și nordul continental să fie mai ploioase decât de obicei, și mai uscate decât de obicei în estul Mediteranei.

NOTĂ IMPORTANTĂ: În septembrie 2015 au fost utilizate ca valori de referință pentru monitorizarea climei în Spania, valorile medii ​​în teritoriul peninsula spaniolă a grilelor lunare și anuale de temperatură și precipitații descrise în notele tehnice 32 Y 32 de AEMET (perioada de referință: 2003-1981). Această modificare a metodologiei poate duce la diferențe semnificative cu rezultatele obținute din valorile de referință utilizate anterior.

NOTĂ: Datele utilizate pentru pregătirea acestui avans climatologic sunt provizorii și sunt supuse validării ulterioare.

©AEMET: Utilizarea a informațiilor și reproducerea acesteia este autorizată cu citarea AEMET ca autor.

Fișier, Arhivă

Mai multe informații Site-ul Agenției de Stat de Meteorologie (AEMET) Etichete: Schimbările climatice Sursa: Guvernul Spaniei – Previzualizarea climatică AEMET prezice că tendința de căldură va continua și în toamnă, după o vară cu recorduri de temperatură 190922