De la 1 iulie 2014, UE reduce cu peste jumătate plafoanele tarifare pentru descărcarea de date: de la 45 eurocenți/MB la 20 eurocenți/MB.

„Astfel, de la această dată, atunci când călătoriți pe teritoriul UE veți putea să consultați hărți, să vizionați videoclipuri, să vă verificați e-mailurile și să actualizați informații în rețelele sociale la un preț și mai mic decât în prezent”, precizează Comisia Europeană.
De exemplu, microbiștii care, pe perioada Cupei Mondiale, călătoresc în interiorul UE, vor plăti de 25 de ori mai puțin pentru traficul de date în roaming decât în timpul Cupei Mondiale din 2010.
De când UE a introdus plafoane pentru serviciile de date în roaming, consumul de date a crescut semnificativ. Apelurile telefonice și mesajele scrise vor fi, și ele, mai ieftine. Toate acestea sunt vești bune, deoarece puteți să călătoriți în Europa și să păstrați totodată legătura cu familia și prietenii de acasă.
În plus, de la 1 iulie 2014, furnizorii de servicii de telefonie mobilă din Europa vă pot face o ofertă specială pentru traficul de date în roaming înainte de plecarea în călătorie și, în cazul în care acest lucru este posibil, vă vor permite alegerea unui furnizor local de servicii de telefonie mobilă, cum ar fi trimiterea și citirea de emailuri, citirea știrilor online, încărcarea de fotografii și vizionarea de videoclipuri online, în țara pe care o vizitați. În acest fel, puteți compara ofertele de tarife pentru roaming și puteți beneficia de oferte și de prețuri mai atractive cât sunteți plecați!
UE lucrează la elaborarea unor noi reglementări care vor elimina cu totul tarifele pentru roaming. Regulamentul Comisiei privind realizarea unui continent conectat prevede eliminarea tarifelor pentru roaming, acces garantat, deschis și neutru la internet, precum și o mai bună protecție a intereselor utilizatorilor rețelelor mobile și de bandă largă în calitate de consumatori.
Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul responsabil cu agenda digitală, a declarat: „Această reducere masivă a tarifelor pentru serviciile de date în roaming va aduce schimbări majore pentru noi toți în această vară. Nu este însă suficient. De ce trebuie să existe tarife pentru roaming într-o piață unică? Până la sfârșitul acestui an sper să asistăm la eliminarea completă a tarifelor pentru roaming, așa cum s-a convenit — propunerea a primit deja girul Parlamentului, acum fiind rândul statelor membre să pecetluiască înțelegerea!”
Tarifele pentru roaming atinseseră nivelul lor maxim acum câțiva ani, când UE a început să ia măsuri în 2007. Rezultatul este o reducere cu 80-90% a tarifelor de roaming în 2014 față de 2007.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}