Președintele Generalității, Pere Aragonès, a apărat în această dimineață de la La Seu d’Urgell că bazele transformărilor sociale, democratice, verzi și feministe pe care Guvernul și le-a stabilit ca scop să provoace zguduirea pe care țara le-a creat. nevoi „se așează”. „Aceste transformări au început să se concretizeze și să se traducă în îmbunătățiri ale vieții cetățenilor care, încetul cu încetul, prind contur” , a spus el, a afirmat că „soldul pe care îl putem oferi în județele Pirinei Înalți și Aran este pozitiv ”.

Aragonés a remarcat că „este o schimbare de dinamică” este evident că se remarcă și în județele Pirinei și că este „ un exemplu de ambiție transformatoare pe care trebuie să o întărim în continuare cu mai multe măsuri” . El a citat ca exemple noul CAP din La Seu d’Urgell, 49 kilometrii de fibră optică desfășurați în Pallars Sobirà și unirea tuturor județelor din ‘Alt Pirineu i l’Aran in proiectul 5G. De asemenea, inaugurarea Tunelului Trei Poduri de pe C – , noul centru INEFC Pyrenees si gradul de pionierat la nivel european specializata in sporturi montane si fluviale. , sau cei 3,3 milioane de euro investiți în politici de ocupare a forței de muncă de care au beneficiat aproape 600 oameni.

În fața amenințării depopulării și necesitatea elaborării unei strategii specifice care să asigure vitalitatea economică, sustenabilitatea și înrădăcinarea cetățeniei, Președintele a subliniat aprobarea, în urmă cu câteva săptămâni, a elaborării Agendei Strategiei Pirinei . , pentru a analiza potențialul și provocările teritoriului. „Trebuie să identificăm și să activăm pârghiile de transformare pe care le avem de oferit tuturor municipiilor din Înalții Pirinei și Aran, instrumentele necesare pentru a ne putea bucura de aceleași oportunități și aceleași servicii ca și restul județelor țării ”, a subliniat acesta. Și pentru a face asta, „este esențial să se întărească marele consens” .

Astfel , A apărat acest proces participativ pentru că „planificarea strategică și viziunea pe termen mediu sunt esențiale” , dar a subliniat că aceasta nu poate întârzia aplicarea măsurilor imediate ”. „De aceea, este esențial să acționăm de acum înainte, luând decizii, pentru că cred că este de înțeles ca județele Pirineilor să aibă sentimentul că sunt nu , a adăugat:

Președintele a propus ca printre agenții sociali și economici, societatea civilă, instituțiile municipale și însăși Generalitati „noi toate formează o Declarație a Pirineilor care identifică priorități și acționează ca un angajament · Școala ”. „Guvernul Cataloniei este pregătit și vom pune toate facilitățile pentru ca, dincolo de viziunea pe termen lung, această prioritizare a nevoilor imediate să fie o realitate” , a spus el.

Jocurile Olimpice de iarnă

În timpul discursului său la întâlnirea de afaceri, șeful Executivul s-a referit și la Jocurile Paralimpice și de iarnă pentru 2030 și și-a reafirmat angajamentul pentru proiect: „Este o oportunitate excelentă pentru țară, și mai ales pentru Înalții Pirinei și Aran, pe care nu le putem rata.”

Aragonés a susținut că, dincolo de terenul de sport, Jocurile „vor contribui la dezvoltarea teritoriului”, cu“ infrastructuri durabile și necesare ” pentru funcționarea zilnică a județelor, care trebuie să contribuie la progresul economie și ar trebui să îmbunătățească oportunitățile și calitatea vieții cetățenilor „.

” Toate acestea au fost să facă același lucru dacă nu ar exista Olimpiada Jocuri pe 2030, dar este adevărat că un eveniment de această natură este un stimulent clar pentru guvernul statului, care este cel care are responsabilitatea în multe dintre aceste infrastructuri, să accelereze și pentru a le putea avea pregătite ”, a subliniat el.

Aragonés a asigurat că „ Catalonia este pregătită să prezinte un proiect imbatabil”, „solid și durabil ” și a convins că „ va primi un sprijin larg din partea public” o dată pot fi supuse consultării.

Sursa: Președintele Aragonez: „ Punem bazele transformării, iar echilibrul în Pirinei este pozitiv”