Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, a evidențiat activitatea desfășurată de Guvern pentru atenuarea efectelor crizei generate de invazia rusă a Ucrainei, în cadrul ședinței de control de astăzi în Parlament. „ Nu ne așteptam să ne facă treaba ”, a precizat el, susținând că se lucrează pentru a primi refugiați, pentru a ajuta cu material umanitar, precum și pentru cei afectați. sectoarelor economice și în exprimarea întregului sprijin politic reprezentanților poporului ucrainean la Barcelona. „ Lumea s-a schimbat și Catalonia are loc în această lume”, a remarcat el.

Astfel, a detaliat Pere Aragonès, în cursul intervenția sa, acțiunile pe care Guvernul le întreprinde în legătură cu această criză. În primul rând, a explicat el, „a fost pregătit întregul dispozitiv pentru primirea refugiaților care vin în Catalonia” ; și în ciuda faptului că ( există o parte importantă, cum ar fi recunoașterea azilului și a refugiului, care este responsabilitatea statului , nevoi de locuință, d ‘educație, sprijinul sanitar, psihologic și de muncă va corespunde Cataloniei.” „purtați tot ajutorul umanitar”, care a cerut „să fie comandat ca să poată ajunge bine acolo „. În timp ce a mulțumit Cataloniei pentru disponibilitatea de a ajuta, Aragonès a reamintit că avem „ONG-uri specializate în lucrul în domeniu, care au alianțe internaționale puternice și o calitate foarte înaltă, inclusiv pentru colectarea refugiaților în tranzit ”. Din acest motiv, președintele a dorit să facă „ alertă specială” în cazul primirii minorilor: „oricât va fi pentru toată lumea, trebuie să respectăm instrucțiunile DGAIA, drepturile minorilor care sunt întotdeauna primele victime într-un conflict trebuie protejate.”

Șeful Executivul s-a referit și la îngrijorarea Guvernului cu privire la „ creșterea prețului la energie și la anumite materiale de bază, precum și defalcarea lanțurilor de aprovizionare, în special în sectorul alimentar ”. Aragonés a explicat că „ lucrăm cu sindicatele, organizațiile patronale și camerele de comerț pentru a efectua monitorizarea chirurgicală” a situației. El a adăugat: „ Vom fi foarte atenți, dar nu putem rezolva totul singuri, statul și UE vor trebui să arbitreze mecanisme, iar voința de a participa la Catalonia este deplină.”

Sursa: Președintele Aragonez: „Cu Ucraina, nu ne așteptam să fim de lucru , lucrăm de la început „