Președintele Generalității, Pere Aragonès i Garcia, a descris în această după-amiază drept „insuficient” „angajamentele minime” față de a 26-a Conferință a președinților, care a avut loc astăzi la La Palma pentru a aborda consecințele conflictului din Ucraina. Șeful Executivului a explicat presei că Catalonia părăsește această întâlnire „după ce și-a atins obiectivele ca angajament politic ”, dar a declarat că „ mai este loc pentru îmbunătățire și concreție ”.

În acest sens, președintele Generalitati a asigurat că documentul aprobat „Respectă competențele Generalitati de Catalunya” în materie de primire și prevede că vor exista fonduri suplimentare pentru îngrijirea refugiaților care au sosit și vor ajunge în curând în Catalonia. După cum a amintit șeful Executivului, Generalitat a luat în considerare participarea sa la această întâlnire cu scopul de a se asigura că primirea refugiaților se realizează în coordonare cu toate administrațiile și cu deplin respect pentru „Trebuie să ducem realizarea unei operațiuni de primire a refugiaților, în care Catalonia va fi protagonistă și Catalonia are nevoie de finanțare adecvată, iar astăzi am început angajamentul că nu fusese, în scris, că această finanțare se va face ”, a precizat el. . Prognoza de finanțare este una dintre propunerile 20 pe care Guvernul Generalitati le-a înaintat la Conferința președinților pentru a aborda consecințele războiului din Ucraina, pe baza a trei domenii: primirea refugiaților, consecințele economice și urgența energetică.

Președintele Aragonez a mai explicat că intenția Guvernului a fost să părăsească această întâlnire cu un acord de promovare a măsurilor de sprijinire a companiilor și gospodăriile cele mai afectate de criza din Ucraina, în special cu referire la consecințele economice și sociale ale conflictului. Potrivit Președintelui, „există angajamentul de a promova măsuri fiscale de reducere a costurilor cu energia” , deși a precizat că se va preciza în organele de resort”. Precum și angajamentul că vor fi luate măsuri la următorul Consiliu European din 24 și 25 din martie pentru a decupla prețul din

Șeful Executivului a reamintit că participarea Cataloniei la Conferința președinților a fost „o participare excepțională datorită situației excepționale trăite din cauza războiului din Ucraina.”

Sursa : Președintele Aragonez numește „angajamente insuficiente” pentru a face față consecințele conflictului din Ucraina