Președintele Generalității, Pere Aragonès, a apărut în această după-amiază de la Palau de la Generalitat pentru a „condamna ferm” și a exprima respingerea de către Guvern a atacului și a invadării Ucraina de către Federația Rusă, care, a spus el, „va avea consecințe pentru Europa și Catalonia” . El a explicat că Guvernul a înființat un grup intern de monitorizare a conflictelor cu scopul de a „să dăm tot ce este mai bun din noi înșine pentru a minimiza efectele negative ale acestei situații asupra societății catalane, dar și pentru a ne pune grăuntele de nisip pentru a minimiza. efectele acestui conflict global ”.

Acest grup de lucru, care se va reuni mâine dimineață, este format din diferitele departamente ale Generalitati care au competențe direct legate de sectoarele afectate. Se va ocupa și de acțiunile necesare care vor trebui întreprinse în următoarele zile și săptămâni. Departamentele sale includ Vicepreședinția, Politici digitale și Teritoriu; Preşedinţie; Interior; Acțiune externă și guvernare deschisă; Egalitate și Feminisme; Afaceri și Muncă; Drepturi sociale și sănătate

Având în vedere efectele acestei situații asupra societății civile, președintele a subliniat că „din Catalonia vrem să ne arătăm toată solidaritatea și toate voința de a primi în cazul în care este necesar ”. În acest sens, el a transmis un mesaj comunității ucrainene care locuiește în Catalonia, formată din 22. 000 persoane, căruia i-a transferat „tot sprijinul și solidaritatea”. „Suntem alături de dumneavoastră necondiționat și în tot ce este în mâinile noastre vom munci pentru a vă sprijini, pentru a vă sprijini familiile și pentru a minimiza efectele acestei situații” , a spus el.

Ca răspuns la întrebările din mass-media, prim-ministrul a declarat că l-a contactat pe președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, pentru a ne oferi cooperarea în problemele de primire și „minimizarea efectelor negative pe care o poate avea situația asupra societății și economiei noastre, atât din punct de vedere umanitar, cât și economic și social.” .

Directorul executiv, care s-a alăturat apelul Uniunii Europene și al comunității internaționale de a cere încetarea imediată a ostilităților, a remarcat că „războiul nu rezolvă absolut nimic” , dar că agravează întotdeauna conflictele , și are întotdeauna costuri mari în vieți umane complet nedrepte și nevinovate ”. „Catalunia a fost întotdeauna în favoarea păcii și a soluționării conflictelor prin mijloace pașnice și democratice” ,

Pere Aragonès și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la efectele pe care această situație le va avea din punct de vedere economic, atât în ​​Europa, cât și în Catalonia, cu „un impact deosebit de îngrijorător asupra costului energiei și asupra anumitor materii prime ”.

Sursa: Președintele Aragonez în comunitatea ucraineană al Cataloniei: „Suntem alături de tine necondiționat”